‘Ventiel van de voetballerij’

Voetbal is een spelletje, een volkssport. Voetbal is beweging, maar vooral bewogenheid. Een ragebol van passie en van spelgedruis, maar nog meer van meningen en van kritieken. Ons team ontbloot die bezieling van graspol tot kampioensschaal en kruipt onder de huid van visies en inzichten. Voor de actuele standen kijk je maar op teletekst en er zijn genoeg toffe websites die je vertellen van de laatste transfers. Voetbal77 gaat over alles dat je net niet wilde weten of toch weer stiekem wel.

Voetbal77 is eigentijdse geschiedschrijving. Jonge journalistiek met een gevoel van nostalgie toen voetbal nog geen BV was en het nog te doen was om die ene pegel tegen een knikker in plaats van om de pegels en de knikkers. Voetbal77 is verhelderend, kritisch en respectvol, maar zo af en toe ook heerlijk cynisch, een tikje eigenwijs en soms zelfs hypocriet. Zo zijn we nuchtere jongens, houden we van kennis en van logica, maar kunnen het niet helpen onszelf zo nu en dan voor de gek te houden en weg te dromen in onze verbeelding.

Concreet gaat Voetbal77 over mensen die een balspel beoefenen of zich er tegenaan bemoeien; over spelsituaties, tactieken en alle facetten van het spelletje die het verschil kunnen maken tussen euforie en deceptie, maar Voetbal77 gaat ook over schurende tepels, de geur van urine in een staan-tribune en over de gekste dingen die je kunt doen met een hoekvlag. Wat zijn de ambities van een derdeklasser zaterdag en wie is dat 10-jarig jongetje dat de bal met gemak duizend keren hoog weet te houden? Wat is het verhaal achter die witte zakdoekjes en wat is de psyche van een wisselspeler wanneer de opstelling al op de training bekend is gemaakt? Voetbal77 gaat op zoek naar reportages en interviews over wat jij wilt weten, maar we doen soms ook lekker waar we zelf zin in hebben.

Voetbal77 – ‘Ventiel van de voetballerij’