Mijn naam is Jacob (Job) Grave en ben geboren op 13 mei 1977. Samen met mijn vrouw Jolanda voed ik een tweeling op van straks alweer 5 jaar oud. We wonen in het mooie Oost Groningen. Ik ben gedreven, maar realist in hart en nieren. Zo verafgode ik Van basten, maar was ook best fan van Henk de Haan die ik luid toe jubelde in de Langeleegte.

Ik ben opgegroeid in Westerlee en heb voor het eerst tegen een bal getrapt bij de oranjehemden van vv Westerlee. Samen met mijn vader als elftalleider, fietste ik steevast drie keer in de week naar het sportveld om de graszoden op te vreten. Als begenadigde linkspoot miste ik de techniek die deze doorgaans worden toegedicht; ik moest het voornamelijk van het harde werken hebben, dat me uiteindelijk de bijnaam Bifi opleverde. ‘It’s a bit of an animal!’

Toen ik een jaar of 12 was ben ik overgestapt naar WVV uit Winschoten en heb daar van de C1 tot en met het eerste elftal mijn kicksen ondergebonden. Mijn hoogtepunt beleefde ik bij diezelfde C1, waarmee we in een seizoen kampioen en bekerwinnaar werden, Gronings kampioen zaalvoetbal en derde op het landelijk podium. Uiteindelijk kruipt het bloed toch weer waar het niet gaan kan en ben ik terug naar het oude nest in Westerlee gegaan.

Na twee keer mijn voorste kruisband te hebben afgescheurd in mijn linkerknie, werd ik gedwongen om te stoppen met voetbal. Dit was toen ik halverwege de twintig was. Nog steeds bind ik wel eens stiekem mijn oude kicksen onder om met mijn zoontje Milan een balletje te trappen, maar ‘Pietertje’ heeft nog weinig affiniteit met het spelletje. Jaarlijks pak ik de zaalschoenen nog eens uit de kast voor een bedrijfstoernooi, waarbij mijn vrouw mijn beleving (lees:fanatisme) in moet dammen. “En niet vergeten je kniebrace om te doen”.

Voetbal is mijn passie en ik verdiep me graag in alle facetten van het spelletje. Ik volg alles wat met voetbal te maken heeft op de voet, maar vooral met het hoofd. Ik word er van beschuldigd een wandelende voetbal-encyclopedie te zijn, maar toegepaste kennis voor het verkrijgen van nieuwe inzichten heeft pas echt mijn interesse.