een middag genieten in Polen

Het was op 15 september 2012, omstreeks 08.00 uur. We zijn met zijn drieën en we gaan naar Warschau, natuurlijk om de stad te zien maar ook omdat ik aan de jongens had gevraagd of dat zij met mij mee wilden naar een voetbalwedstrijd in de Poolse “EKSTRAKLASSA”, de hoogste voetbalcompetitie van Polen. Toppers zoals Robert Lewandowski, Tyton, Błaszczykowski zullen we hier niet vinden maar dat maakt het voor ons niet minder mooi.

De twee jongens waar ik samen mee in Polen ben zijn niet echt voetbal liefhebbers maar ik wel. Ik heb het Internet geraadpleegd en ben tot de conclusie gekomen dat er in Warschau twee voetbal clubs in de EKSTRAKLASSA uitkomen namelijk Legia Warschau en Polonia Warszawa. Op deze bewolkte zaterdag speelt alleen het vele malen kleinere Polonia Warszawa thuis tegen Jagiellonie Bialastok. Polonia is opgericht in 1911 en speelt in het Polonii stadion te Warschau. De wedstrijd begint om 13.30 uur en ik ben heel erg benieuwd naar het voetbal en natuurlijk de supporters in Polen.

stadion POLONIA

 

‘Het lijkt wel op een klein leger vergezelt door honden en paarden’

 

Zo rond de klok van 12.30 uur komen wij, met de metro, in de wijk van Polonia aan. Eerst maar het stadion opzoeken want die is niet zo groot dat het boven de vele in de wijk aanwezige vijf verdieping hoge flats uit te komen. Na enkele minuten lopen zien we de lichtmasten tussen de flats door. We lopen richting het stadion en we zien in een van de brede straten van de wijk een groep ‘’policja’’ staan. Ze zijn in het zwart gekleed en ze hebben allemaal hun ME kleren aan. Het lijkt wel op een klein leger vergezelt door ongeveer acht honden met begeleider in ME uniform en zes paarden inclusief ruiter. Wij zijn denk ik aan de verkeerde kant van het stadion beland, maar goed we moeten wel langs dit leger van stokken en honden want een andere weg zien we niet. Nee ik ga ze niet vragen waar de hoofdingang is dat lijkt me niet zo´n goed idee. Nadat we de Policja gepasseerd zijn zien we links van ons een aantal verkoop balies, daar moeten we zijn. Tegelijk zien we achter ons een vijf tal policja auto´s aankomen met  tussen hen in een bus vol mensen gekleed in het rood-geel (Jagiellonie). De mannen worden gedwongen om in een groep te blijven en nadat ze allemaal zijn gefouilleerd en gescreend mogen ze naar hun eigen kleine tribune. Er zijn ongeveer zo´n 100 a 150 fans van de tegenpartij uit Bialastok gekomen.
Eindelijk zijn we bij de kassa aangekomen om een kaartje te kopen, gelukkig hebben ze nog genoeg. Wel is het moeilijk om ze te bestellen want niemand spreekt echt goed Engels of Duits. Toch zijn we tot de verkoopster doorgedrongen dat we graag kaartjes willen hebben en ze vraagt om een legitimatiebewijs. Ok, dat ben ik niet gewend maar goed ze mag mijn rijbewijs wel even vasthouden. Dit was zij dan weer niet gewend, best grappig, maar toch weet ze de gegevens van het document af te lezen.
De kosten van een kaartje op de hoofdtribune 30 zloty. Hoeveel? Ongeveer zo´n  €7,50. Probeer dat maar eens in de Eredivisie. Na te zijn gefouilleerd mocht ik doorlopen en kon ik eindelijk het stadion in. Het stadion is zeer schoon maar wel sterk verouderd, hij bestaat uit een hoofdtribune een tribune aan de lange zijde en een kleine sta tribune voor ongeveer 200 uit supporters. Om het veld ligt nog een soort van atletiekbaan maar die heeft zijn beste tijd wel gehad. Het stadion biedt plaats aan zo´n 7000 supporters en er zijn er ongeveer 5000 op komen dagen. Voordat de wedstrijd begint zie je aan de manier van warmlopen dat de Polen het toch anders doen dan  hoe wij het gewend zijn. Je ziet dat het gehele elftal warm loopt onder begeleiding van een soort looptrainer. Deze beste man doet iedereen voor wat ze moeten doen. Veel van het warmlopen is gebaseerd op een warming-up van een boks training. Het meeste is erop gericht om de spieren klaar te maken om  eventuele duels te winnen. Mooi om te zien.

 

Supporters

De supporters van Polonia komen zo´n vijf minuten voor de wedstrijd het stadion binnen. Gelijk is er sfeer en op de hoofdtribune, een echte voetbal sfeer. Het speelveld is zo goed als leeg. Alleen de ballenjongens staan op het veld om de vlag in het midden van het veld eraf te halen. Dan begint het. Er klinkt harde klassieke muziek uit de speakers. Een demonische opera compositie genaamd Carmina Burana van Carl Orff. Echt gaaf om de spelers op te zien komen met een oud klassiek nummer die gelijk je hartslag doet versnellen. Op het moment dat de spelers de aftrap nemen stopt de muziek en neemt het koor, tegenover mij, het over. Ongeveer 1000 supporters zingen en springen het is echt onvoorstelbaar wat je ziet en meemaakt in zo´n klein stadion. Een complete tribune die lawaai maakt voor zijn club en niet alleen 1 of 2 vakken. Op zich is dit niet zo raar want de stadions in Nederland zijn vele malen groter maar toch is het gaaf om te zien dat zo´n kleine club zoveel fanatieke supporters heeft. Ongeveer na 10 minuten wedstrijd hoor ik een gezang wat bekend op mij overkomt. Ik versta het niet maar het klinkt als: `het is stil aan de overkant`. Op het moment dat de supporters van de thuisclub dit zingen wordt er vanaf de hoofdtribune gereageerd, niet door een mannetje of 10 nee door de gehele tribune. Ik denk niet dat er wordt gezegd dat het stil is aan de overkant is want dat is op dit moment onmogelijk. Nu hoor je dat het gehele stadion van 5000 mensen aan het zingen en het klappen is voor Polonia. Een waar genot om mee te maken. Tijdens de rest van de wedstrijd is het niet meer stil geweest. In dit stadion geen bobo´s die geld moeten verdienen of mensen die van hun bedrijf een kaartje hebben gekregen maar, alleen echte supporters die komen kijken hoe Polonia gaat spelen. Misschien spelen de spelers van Polonia dankzij deze supporters wel boven hun kunnen.

 

‘de verdedigers lijken net kamikaze piloten’

Ik heb in de Nederlandse competitie zelden zoveel strijdlust gezien als bij het kleine Polonia en het niet veel grotere Jagellonie. De tempo van de wedstrijd ligt hoog en de verdedigers zijn net Japanse Kamikaze piloten. Elk schot dat op doel wordt geschoten wordt door een verdediger met zijn gehele lichaam geblokt. In Nederland is dit natuurlijk een doodvonnis want na een keer de bal op deze manier te blokken heeft de aanvaller echt wel door dat hij een ‘schijnbeweging‘ moet maken. Na een paar minuten voetballen komt het verdedigend spelen Jagellonie op voorsprong door een goed uitgespeelde counter. Via de rechterkant stormt een aanvaller met hoge snelheid naar voren en geeft een prachtige steekbal. De ontvangende aanvaller tikt de bal in een keer voor het doel langs en de derde meegelopen aanvaller kan de bal makkelijk binnenschietenv en het net laten bollen. Van beide kanten werd er hard maar fair verdedigd en de keepers waren beide van een goede kwaliteit. Het middenveld werd vaak overgeslagen maar dat maakte de wedstrijd in dit geval prachtig om te zien. Als middenvelder in deze EKSTRAKLASSA moet je werkelijk beschikken over paardenlongen. De aanvallers zijn eigenlijk middenvelders die bij gebrek aan echte spitsen voorin worden geplaatst. Je ziet de spitsen vaak inzakken om daarna op een lange bal de pollen uit het veld te sprinten om bij de goal te wachten op een voorzet. Voorzetten en vrije trappen zijn van een hoog niveau alleen het afmaken en de creativiteit ontbreekt om echt top te zijn. Na ongeveer 75 minuten maakt Polonia de gelijkmaker door een van deze prachtige vrije trappen. Het leer ploft schitterend bovenin de korte hoek. Kortom een terechte gelijkmaker. Polonia is in dit thuisduel veel sterker en daardoor ook veel meer in de aanval.  Echter er wordt een doelpunt afgekeurd omdat het buitenspel zou zijn. Beelden leren ons dat het absoluut geen buitenspel was maar goed de scheids ziet ook niet alles. Er wordt tijdens de wedstrijd twee keer gewisseld door beide elftallen maar dit is niet echt een tactische wissel zoals in de eredivisie vaak te zien is. Er wordt een middenvelder gewisseld voor een middenvelder enzovoort. De gehele wedstrijd klinkt er gezang van de tribunes een werkelijk voetbalfeest. De scheidsrechter deed zijn best maar dat was verre van goed te samen met zijn collega die de vlag hanteerde was het een groot drama. drie Handsballen niet gegeven twee gele kaarten te weinig en een teveel. Een doelpunt onterecht afgekeurd. Een maal de rode kaart niet getrokken en te weinig leiding tijdens het spel. Er werdt weinig aandacht besteed aan de voordeel regel en er werd te vaak onterecht gevlagd voor buitenspel. Eindstand een onterechte 1-1 want Polonia had dik verdient moeten winnen. Gelukkig heb ik geen gok chinezen op de tribune zien bellen anders had ik een primeurtje gehad voor voetbal insite.

ultras uit Polen

Al met al heb ik een geweldige middag beleefd met een supporterslegertje waar menig grote club in Europa een voorbeeld aan zou moeten nemen, behalve aan hun gedrag buiten het stadion natuurlijk.