wereldvoetballers hoeven nog geen perfecte analytici te zijn

Ik heb me tijdens de wedstrijd Nederland – Bulgarije vreselijk lopen te ergeren aan de wereldvoetballers van de eind jaren 80 en begin jaren 90. Marco van Basten en Ruud Gullit zijn voor SBS 6 de analytici in de aanloop naar het EK. Een en al kritiek hadden ze op Oranje en dan met name op Van Bommel en van Marwijk. De vuurvreter van onder andere PSV, Barcelona, Bayern Munchen en AC Milan moet het elke keer weer ontgelden bij Marco van Basten.

 

‘wat een belachelijk mooie goal’

 

Marco van Basten en Ruud Gullit waren 2 fantastische wereldvoetballers. Ze hebben ons als voetballand mede op de kaart gezet. Als klein jongetje was ik fan van van Basten en op het trapveldje deed ik altijd alsof ik van Basten was. Wie herinnerd zich nog de spectaculaire omhaal in de wedstrijd AJAX – FC Den Bosch. Ik denk dat de toenmalige keeper van FC Den Bosch, Jan van Grinsven, ‘s nachts nog vaak wakker wordt van de omhaal van de AJAX goalgetter. Van Grinsven mag trots zijn dat hij zo een belachelijk mooie goal tegen heeft gekregen.

Ruud Gullit was in zijn tijd een verschijning apart. Dit behoeft verder geen uitleg want wie afgelopen Woensdag 30 mei 2012 de wedstrijd Nederland – Slowakije heeft gezien, kon zien dat er in het stadion nog steeds mensen zitten met een zogenaamde Ruud Gullit pruik.

de beroemde Ruud Gullit pruik

Ik vind dit prachtig om te zien dat zo een voetballer van weleer nog steeds herinnerd wordt. Wij als voetbalfanaten zijn deze artiesten nog lang niet vergeten.

 

 

‘de combinatie van Basten van Bommel was niet gelukkig te noemen’

 

Na hun actieve voetballoopbaan zijn beide mannen uiteindelijk besmet met het trainersvirus. Echt succesvol zijn ze nog niet geweest. Ruud Gullit heeft het geprobeerd bij Chelsea, Newcastle, Feyenoord, LA Galaxy en Terek Grozny. We kunnen stellen dat Gullit niet succesvol is geweest bij al deze clubs. Zijn erelijst als trainer is dan bescheiden te noemen op de gewonnen Engelse beker met Chelsea na. San Marco zijn prestaties als trainer zijn niet veel beter. Jong Ajax, Oranje en Ajax. Nergens wist van Basten te imponeren. Bij het Nederlands elftal verweet hij van Bommel dat hij vaak te diep stond en dat hij  zijn man uit zijn rug liet lopen. De combinatie van Basten van Bommel was niet gelukkig te noemen. Dit werd zelfs zo erg dat van Bommel onder de vleugels van San Marco uit Oranje verdween.

 

 

‘ik moet lachen om het analytisch vermogen van Gullit’

 

Nu kom ik terug waar ik mee begonnen was en dat is dat ik me kapot erger aan het analytisch vermogen van San Marco en Gullit. Tegen Bulgarije kon van Basten het weer niet laten om kritiek te uiten op het spel van de aanvoerder van Oranje. Gullit vond er ook het zijne van in deze wedstrijd en het lijkt erop dat hij het leuk vindt om kritiek te uiten op de keuzes die van Marwijk maakt. Analytici zijn er voor om een wedstrijd te analyseren en dat mag best stevig zijn maar  waarom heeft SBS 6 analytici uitgezocht die als trainer nog niets gepresteerd hebben? Het is overduidelijk dat de twee analytici hun zondebokken hebben en dat vind ik als voetballiefhebber jammer. De sterren van weleer waar ik fan van was proberen nu hun blik te werpen op de prestaties van anderen. Na de wedstrijd Nederland – Slowakije moest ik lachen om het analytisch vermogen van Gullit. Hij mocht na het interview met Mark van Bommel vertellen wat hij van het er van  vond. Gullit vertelde dat van Bommel als aanvoerder zijnde perfect weerspiegelde hoe de wedstrijd was gelopen. Jeetje dacht ik bij mijzelf wordt een voetballer nu ook al afgerekend op het feit hoe hij na de 90 minuten een verslag kan uitbrengen wat de analytici kan bekoren. Wij Nederlanders zijn een kritisch volkje maar laten we gewoon doen waar we goed in zijn en kijk niet steeds naar hetgeen waar wij als individu moeite mee hebben. Nogmaals Gullit en van Basten waren wereldvoetballers en hebben het recht om hun mening uit te spreken maar wees wel realistisch en kijk ook wat je zelf als trainer hebt bereikt.