Stand van zaken vanuit Polen en de Oekraine

Termen als we waren te gretig en we hebben vele kansen onbenut gelaten etc. Wat kunnen wij als Nederlands volk met zulke uitspraken. We zijn een chauvinistisch volkje en eisen mooi voetbal met vleugelspel. Op papier waren de vleugels goed bezet met Affelay en Robben. Toch hebben we moeten constateren dat er van ons bekend vleugelspel weinig terecht is gekomen. Steeds weer dat gebrei en het naar binnen komen. Toen Robben hier twee jaar geleden mee begon was hij wekelijks de man omdat de tegenstander hier geen antwoordt op had. Nu is de verrassing er compleet van af en de backs van de tegenstander hoeven alleen maar met onze vleugelaanvallers mee te lopen. Zo simpel kan het zijn voor de tegenpartij.Zouden Robben en Affelay zelf niet inzien dat de verrassing er compleet van af is? Is er niemand van de technische staf die tegen deze heren zegt dat ze ook eens buiten om moeten gaan? Waar ik me wel aan erger dat is het gepraat door de analytici over ons systeem. Volgens mij is er niets mis met ons systeem. We hebben er immers onder Bert van Marwijk succes mee gehad. Wel kunnen we concluderen dat er te veel spelers onder hun kunnen presteren. Dit moet Bert van Marwijk toch ook inzien en dan maar even scheve gezichten bij sommige spelers. Het zijn profs en het teambelang staat voorop, dus accepteren die handel. Tegen Duitsland zou ik Van der Wiel, De Jong, Van Persie en Vlaar plaats laten nemen op het bankje. Als rechtsback zou ik kiezen voor Boulahrouz omdat hij simpelweg een echte verdediger is. Aanvallend is hij minder, met Robben voor je heeft het als back niet zoveel zin om er over heen te gaan want de man uit Bedum heeft zelden oog voor een opkomende back.  Nigel de Jong zou ik slachtofferen om meer voetbal op het middenveld te creëren. Ik wil niet zeggen dat de Jong slecht speelt maar in dit team voegt hij niets extra’s toe en ik vind dat hij te traag is aan de bal. Van der Vaart zou prima naast van Bommel kunnen spelen. Dit zou ook voor van Bommel lekker zijn want hij kan zich dan volledig richten op de rol van stofzuiger. Van Persie is een Europese klasbak maar in Oranje is hij niet altijd even gelukkig.

wisselen maar

Als coach moet je dan ook niet schromen om het te wisselen. Je doet Huntelaar te kort door elke keer maar weer de voorkeur te geven aan de falende spits van Arsenal. Met Huntelaar in je team kun je de flankspelers ook verplichten om voorzetten te gaan geven. Functionaliteit gaat in deze fase boven kwaliteit. Het lijkt me logisch dat Vlaar het veld moet ruimen voor de “fitte” Joris Mathijsen. Ik hoop dat van Marwijk zijn spelers op scherp krijgt. Ik geloof heilig in Oranje maar dan moeten sommige spelers hun ego opzij zetten en zich schikken in de rol die hun toebedeeld is.

 

 

‘de eigenzinnige of is het dommigheid droop er weer vanaf’

 

De verrassing tot nu toe vind ik Italië, de ploeg speelt op papier met 3 verdedigers. Ik heb vooral genoten van de stoere De Rossi. De speler van AS Roma is in mijn optiek meer middenvelder dan verdediger maar zoals hij speelde vond ik het een genot om te zien. Hij speelde als een libero, met mooie strakke passes op maat was hij samen met Pirlo het gezicht van Italië. Ik hoop voor de Italianen dat ze vrede houden met Balotelli, de eigenzinnige of is het meer dommigheid droop er tegen Spanje weer vanaf. Ik kan ook genieten van de onbesuisde mandekkers. Misschien heeft dit er wel mee te maken omdat ik ook hetzelfde soort speler was. Vooral de slager Schildenfeld vond ik een genot om te zien. Voetballend is het allemaal beperkt maar als spits speel je niet graag tegen dit soort spelers. Ze lopen 90 minuten lang in je nek te hijgen en schuwen een harde tackle niet. Dit soort spelers ben je gewoon nodig in je team. Ik vond de Kroaten fris en fruitig spelen en hoop dat ze dit kunnen vasthouden. Het is alleen jammer dat de Kroaten vaak wisselvallig zijn.

 

‘ik denk dan: ‘spoor je niet’

 

Ik hoorde Johan Derksen gisteren zeggen dat hij genoeg had van het Tikkie Takkie voetbal van de Spanjaarden. Ik denk dan bij mij zelf: ‘ spoor je niet’. Derksen geeft wel aan dat Spanje goed speelt maar dat hij het op ‘zaalvoetbal’ vind lijken. Hoe kun je als voetballiefhebber nu zeggen dat je flauw wordt van het Tikkie Takkie voetbal. Wat willen we dan zien? Een ploeg die zich volledig ingraaft en dan met laffe counters probeert te winnen? Nee dank je. Ik heb bij Spanje extra gelet op de linksback, Jordi Alba. De jongeling wordt bestempelt als een nieuwe topper. Vergelijk ik Alba met onze Jetro Willems dan vind ik dat Willems niet eens zo veel onderdoet voor Alba. Willems moet constanter worden dat is een ding wat zeker is maar ik kan genieten van de frisheid waarmee hij speelt. Ik vergelijk Willems zijn speelstijl met die van ALABA van Bayern Munchen. Snel, gretig en aanvallend aanwezig.

 

Vanavond ga ik weer met veel plezier naar de wedstrijden kijken. Ik vind het tot dusver een mooi en aantrekkelijk EK. Over een paar wedstrijden meld ik mij weer. Hopelijk weten de Oranjehemden ons dan te overtuigen. Mannen succes.