Laat de supporters niet in hun hempie staan

 

Supporters van het Nederlands elftal volgen onze jongens trouw over de gehele wereld. Dit doen ze omdat ze van een feestje houden en om natuurlijk onze jongens aan te moedigen. Het oranje legioen is altijd flink aanwezig in een stadion. We brengen gezelligheid in de steden waar Oranje moet voetballen. We zijn ook nog eens goed voor de locale economie. Maandenlang verheugen de supporters zich op het begin van een eindtoernooi. We hopen natuurlijk altijd om een kampioen te worden en we eisen veel van onze jongens. Wat we zeker willen zien dat is inzet en passie. Dat is waar een klein land zoals Nederland groot mee is geworden.Tijdens het EK in Polen en de Oekraine hoopten we op de cup. Tijdens de voorbereiding zagen we het al een beetje aankomen. Het verlies tegen Bulgarije werd beschouwd als een incident. Zelf dacht ik hier net zo over. Het zou wel goed komen dacht ik. We zijn immers twee jaar geleden tweede geworden achter Spanje. Ik had zeker het idee dat we sterker waren geworden. Helaas weten we allemaal hoe het is afgelopen. In de media hoor je nu het ene verhaal na het andere maar wat is er nu precies gebeurd? De waarheid komt vanzelf boven drijven. Is het belangrijk dat de waarheid boven tafel komt? Nee niet echt. Waar ik wel moeite mee heb dat is het feit dat onze verwende voetballertjes geen idee hebben wat ze nu eigenlijk gepresteerd hebben. Het hele toernooi is langs hun heen gegleden. Persoonlijke vetes werden uitgevochten en men was te beroerd om ‘bokje’ voor elkaar te staan. Het maakte de verwende spelertjes niets uit dat het trouwe oranje legioen veel geld, tijd en energie heeft gestoken om de spelers aan te moedigen en te steunen. Dit vind ik onacceptabel gedrag en de gehele selectie moet zich diep schamen.

 

‘gelul zeg ik hardop’

 

Direct na afloop van het toernooi hoorde ik een paar spelers tijdens een interview zeggen dat het slecht was en dat ze in de spiegel moesten kijken, dat het onverklaarbaar was etc. Gelul zeg ik hardop. Lekker makkelijk om te zeggen dat iets slecht was. Dat hebben we immers met zijn allen kunnen zien. Maar niet kunnen benoemen wat slecht was, noem ik onmacht. We moeten in de spiegel kijken, dat is ook zo’n lekkere cliche. Wat kopen de trouwe fans hiervoor. Niets, helemaal niets heren voetballers. De KNVB gaat evalueren met Bert van Marwijk en wat de uitkomst hier ook van mag zijn, ik hoop dat de KNVB de spelers een dikke boete geeft voor hun wanprestatie tijdens het EK. Met een dikke boet bedoel ik een boete die hun raakt zodat deze verwende spelertjes weer eens met beide beentjes op de grond terecht komen.

 

Johan Derksen verwoorde het mooi in zijn programma. Hij zij dat een spelersvrouw haar man de komende drie weken ging missen en dat het zo erg was. Nou deze spelersvrouw heeft geluk gehad want ze zijn slecht anderhalf week weggeweest en nu kunnen ze lekker vakantie vieren waar dan ook ter wereld. Terwijl deze voetbaldame haar man moest missen kwam er gewoon een dik salaris binnen en Derksen refereerde naar onze militairen in het buitenland. Deze zitten vaak voor een ‘hongerloontje’ in een risicovol gebied voor ongeveer een half jaar en dit zonder partner en eventueel kinderen.Laten de verwende spelertjes hier eens aan denken. Ik raak steeds een beetje meer vervreemd van het voetbal en dat vind ik jammer.

 

‘deze mannen staan wel ‘bokkie’ voor elkaar tijdens hun missie’

 

Ik hoop dat de bondscoach tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het WK een beroep gaat doen op spelers die er echt voor willen gaan en die het wel op kunnen brengen om ‘bokkie’ voor elkaar te staan. Ik weet zeker dat de trouwe supporters dan ook weer oprecht een feestje kunnen maken in een stadion. Oh ja en de voetbalvrouwen van de spelers die het niet op kunnen brengen om dat geen te doen wat van hun verwacht wordt kunnen blij zijn want hun mannetje zit dan hoop ik gezellig met een schaaltje nootjes en een glaasje water en met het rood wit blauw op de wangen naast hun op de bank. Als laatste wil ik aandacht besteden aan de militairen die waar dan ook ter wereld uitgezonden zijn. Ik weet uit eigen ervaring dat zij ook hebben uitgekeken naar het EK en naar de verrichtingen van ons oranje. Wat voor deze militairen een mooie afleiding had moeten zijn is een fiasco geworden maar een ding is zeker deze mannen staan wel ‘bokkie’ voor elkaar tijdens hun missie.