Wie wordt de nieuwe nummer 5 van Oranje?

Jetro-Willems
De positie van linksback is altijd goed ingevuld binnen Oranje. Ruud Krol, Adri van Tiggelen, Frank de Boer, Arthur Numan, Giovanni van Bronckhorst  zo maar enkele spelers die fantastisch speelden op positie 5. De back posities worden vaak ondergewaardeerd maar juist een goede back is als een extra aanvaller op de flanken. Ik kan zeker genieten van aanvallend ingestelde backs. Ik ben benieuwd wie na het wegvallen van Erik Pieters de nieuwe nummer 5 van Oranje wordt.

Tot vele voetbalfanaten hebben we vernomen dat Bert van Marwijk geen beroep doet op Urby Emanuelson. De middenvelder van de Rossineri die ooit als linksback begon is niet opgeroepen voor het aankomende EK. Gezien het aantal kwalitatief beschikbare spelers voor deze positie, is het vreemd dat Emanuelson niet bij de selectie zit. Bij AC Milan heeft hij een uitstekend seizoen gespeeld. Ik vindt dat hij een volwassen speler is geworden. Het nadeel van Emanuelson is dat hij de laatste seizoenen als middenvelder heeft gespeeld. Waarschijnlijk zoekt van Marwijk naar een speler die het gevoel beheerst die een back moet hebben en wil hij geen noodoplossing op 5 inzetten. Emanuelson kunnen we dus vergeten. Een andere gegadigde was in het verleden al eens Edson Braafheid. De speler die ook bij Hoffenheim geen vaste basisklant is, is ook niet van de partij. Bij Ajax vulde middenvelder Vurnon Anita de positie op 5 naar behoren in. Anita heeft echter tegenwoordig een andere rol toebedeelt gekregen van Ajax trainer Frank de Boer. Als controlerende middenvelder is hij niet weg te denken uit het team van de Amsterdammers en we kunnen zeker stellen dat Anita geen echte linksback is maar een controlerende middenvelder. Van Marwijk kan overwegen om Anita toch op nummer 5 in te gaan zetten omdat hij toch vrij constant zijn wedstrijden kan spelen. Aanvallend zullen we dan beperkt blijven aan de linkerflank. Een andere speler die van Marwijk had kunnen oproepen was Everton speler Royston Drenthe. Helaas voor Drenthe heeft hij geen kans gekregen om zijn kwaliteiten aan het Nederlands volk te kunnen tonen.

 

 

‘ik houd wel van spelers met lef’

 

Wie blijven er dan over? Dat zijn er niet zoveel maar ik denk dat van Marwijk en zijn technische staf weloverwogen keuzes maken. De PSV-ers Wilfred Bouma en Jetro Willems zijn de mogelijke kandidaten evenals de hierboven reeds besproken Vurnon Anita. Persoonlijk houd ik wel van dynamische spelers met lef. Dus ik zou Willems graag op 5 zien. Verdedigend moet Willems het nodige nog leren en de coachende taak is dan ook weggelegd voor het ervaren verdedigingsduo Heitinga/Mathijsen. In mijn optiek kan Willems uitgroeien tot een zeer goede back van de categorie, Evra, Alves, Lahm, Clichy, Marcelo en de jonge Alaba. Deze spelers hebben een aantal dingen gemeen. Ze zijn snel en wendbaar. Ze kunnen als extra buitenspeler fungeren en ze zijn gretig. Wat Willems nog tekort komt dat is puur verdedigen maar geef hem vertrouwen en een nieuwe linksback is geboren. Stel dat van Marwijk zou kiezen voor Bouma dan is dit een noodoplossing. Niets ten nadele van Bouma want hij is een loyale frontsoldaat die weet wat zijn eigen kunnen zijn. Bij Bouma is het beste er wel vanaf. Wat Bouma voor heeft op Willems dat is ervaring maar voor de rest kan ik niets opnoemen wat in het voordeel voor Bouma pleit. Voor Cocu misschien een mooie taak om Willems klaar te stomen voor de linksback positie. Bij PSV heeft de stand in voor Pieters toch zo’n 20 wedstrijden gespeeld en we kunnen concluderen dat zijn prestaties bovengemiddeld zijn. Laten we niet vergeten dat deze speler slechts 18 jaar is. Wie er ook zal komen te spelen laten we hopen dat de ‘voetbalkenners/analytici’ niet te hard zijn in hun oordeel mocht een en ander minder briljant gaan bij de man op 5.