Ultras

In Italië en andere Zuid Europese landen zien we veelvuldig spandoeken met daarop het woord ‘ULTRAS’. Ik krijg altijd de rillingen als ik het publiek achter deze spandoeken zie zitten. Volwassen mannen met ontblote bovenlichamen die totaal uit hun dak gaan. Ze zien eruit als warriors die je niet wenst tegen te komen in een of ander steegje. Ze schreeuwen, vloeken, intimideren en proberen alles te doen om de tegenstander bang te maken. Als ik deze supporters op de TV zie dan hoop ik altijd maar dat de verschillende supportersvakken goed zijn afgeschermd want mocht dat niet zo zijn dan vindt er een complete chaos plaats.

Wie zijn deze Ultras en waar staan ze voor:
Ultras zijn supporters van meestal voetbalclubs die zeer fanatiek zijn en bekend zijn door hun non stop zang, zowel voor het eigen team als tegen de tegenstander, Tifo choreografie, compleet met veel vuurwerk en spandoeken, en het uitdagen van de autoriteiten. De liederen worden meestal begeleid door drums en vaandels en de liederen worden aangezet door de zogenaamde Capo´s (leidinggevenden) door middel van microfoons bijvoorbeeld. De Ultras komen meestal voor in Europa. Sommige Ultra groepen hangen ook een bepaalde politieke stroming aan.
De oudste Ultras groepering is het Kroatische Torcida Split van de voetbalploeg Hajduk Split die werd opgericht op 28 oktober 1950. De naam is afgeleid van de Braziliaanse fanclubs die de Torcidas heten en tijdens het wereldkampioenschap van 1950 in Brazilië. Ultra’s groeide echter vooral in Italië toen in de jaren ’60 toen de voetbalteams de prijzen van de kaartjes verlaagde. Naarmate de jaren vorderde kwam de Ultra beleving in opkomst in vele landen. De laatste jaren zijn de Ultra’s ook in Nederland in opkomst.

 

 

‘ultras horen in voetbalstadions thuis’

De Ultra groepen bestaan gewoonlijk uit een kerngroep die vaak de leiding nemen en bijvoorbeeld de Capo’s leveren. Daarnaast zijn er dan vaak nog enkele sub groepen die door vriendschap of plaats zijn georganiseerd. De Ultras verkopen vaak eigen merchandise zoals jassen of sjaals.
De 4 kernpunten van de Ultra beleving zijn:

  • Nooit stoppen met zingen ongeacht wat het resultaat is
  • Nooit zitten tijdens een wedstrijd; altijd staan
  • Het bijwonen van zoveel mogelijk wedstrijden van je club zowel thuis als uit
  • Loyaal zijn aan de groep

Meestal hebben de Ultras ook vertegenwoordigers die met de beleidsbepalers van de clubs allerlei zaken regelen zoals opslagfaciliteiten voor de spandoeken. Sommige clubs verlenen de Ultras goedkopere kaartjes, opslagfaciliteit voor vlaggen en spandoeken en vroege toegang tot het stadion.
Veel Ultras, vooral in Italië, laten duidelijk merken dat zij tegen het “moderne voetbal” wat inhoud dat iedereen moet zitten in het stadion, duurdere kaartjes, wedstrijden die op andere tijden gespeeld wordt op niet traditionele tijden ( waardoor mensen bijvoorbeeld door werk niet bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn ) en de extreme commercialisering van het voetbal. Er zijn daardoor veel spandoeken te zien met daarop de tekst “tegen het moderne voetbal”.

Voor grote wedstrijden maken de Ultras een Tifo actie die ze uitvoeren als de teams het veld opkomen. Soms gebeurt dat door het hele stadion en soms in het vak waar de Ultras staan. De Ultras zijn hier soms al weken van tevoren aan bezig.

 
bron: wikipedia
 

We zagen een dag na de verloren wedstrijd van PSV – FC Twente 2-6 dat de ultras het ontslag eisten van (toenmalig PSV coach) Fred Rutten.  Ze vonden dat de uitslag onacceptabel was en dat Rutten daar verantwoordelijk voor moest worden gehouden. Ultras kunnen behoorlijk veel druk uitoefenen op de technisch manager of directeur voetbalzaken. Mochten dit soort wanprestaties vaker voorkomen dan zullen de ultras hun stem nog meer laten horen en in veel gevallen volgt dan het ontslag van de trainer.
Ik ben benieuwd of Marcel Brands gevoelig is geweest voor het kritiek van de PSV ultras.
Zouden de spelers van PSV er zich iets van hebben aangetrokken of waren zij  het na een dag of 2 vergeten? Ik zou me als speler kapot schamen en zou niets liever willen dan me te revancheren.

 

 

‘ultras voegen iets toe aan voetbalwedstrijden’

 

Er zullen heus mensen zijn die zeggen dat ultras het voetbal te agressief maken maar ultras verzetten zich in eerste instantie tegen het ‘moderne voetbal’. Ik kan daar zeker in meegaan want in het huidige voetbal is alles op de inkomsten gericht. De prijzen van kaartjes zijn best stevig te noemen en zo wordt het voor de gewone man toch wel lastig om als toeschouwer zijn cluppie te kunnen toejuichen.
Hoe we het ook bekijken, ultras voegen wel iets toe aan een wedstrijd. Ze brengen wel een bepaalde sfeer in het stadion. Helaas is het zo dat een bepaald aantal ultras hun agressie niet weet te onderdrukken waardoor er onnodige rellen uitbreken. Ik moet er niet aan denken om als vader van 2 kinderen in een stadion te zijn waar rellen uitbreken.
Ik hoop dat de FIFA zich beseft dat ze op deze moderne manier van bedrijfsvoering, het voetbal kapot wordt gemaakt.
Mocht je nu supporter van een club zijn en behoren tot de ultras en je wilt reageren dan zie ik je reactie graag tegemoet.
Ultras ‘make some noice