Pietertje en zijn volgelingen zijn de kluts kwijt

euroborg-volDe media prezen FC Groningen in de eerste helft van de competitie de hemel in. Dusan Tadic was de grote man in de equipe van trainer Pieter Huistra. Het elftal was op weg naar een goede uitgangspositie voor Europees voetbal. Iedere ploeg zou met een angstig gevoel naar de Euroborg komen. Of zoals ze weleens zeggen: ‘de poep raakt bijna de ventilator’. Dit gevoel zou de tegenstander weleens gehad kunnen hebben maar niets is minder waar gebleken.

 

‘hij kreeg gelijk een onder uit de zak van Pietertje’

 

Tijdens de winterstop werden de eerste haarscheurtjes zichtbaar. Danny Holla kreeg de laatste wedstrijden voor de winterstop veel speeltijd. Hij bleek een meerwaarde voor het elftal van Pieter Huistra. Toch was ik verbaasd dat Holla er voor koos om uitgeleend te worden aan het respectievelijk kleine VVV uit Venlo.  Oh ja en dan vergeet ik de opmerkelijke keus te noemen voor de positie van de keeper. Brian van Loo begon de competitie als eerste doelman. Dit omdat Luciano in de voorgaande play offs niet sterk keepte. Van Loo wisselde sterke momenten af met zeer zwakke. We moeten gewoon eerlijk zijn dat van Loo een prima stand in is maar als eerste keeper komt hij gewoonweg te kort. Luciano die vriend en vijand vaak verbaasd met zijn onstuimige reflexen is dit jaar ook niet wat we van hem gewend zijn. Dit moet Huistra niet lekker zitten. Het idee dat je geen zekerheidje tussen de palen hebt staan dat is de grootste angst van een trainer. Kees Kwakman is de enige in de selectie die zijn ongezouten mening durft te geven. In het begin van het seizoen deed hij dit eens voor de camera’s van studio sport en hij kreeg gelijk een onder uit de zak van Pietertje. Helaas is Kees vaak geblesseerd en is er niemand die zijn verantwoordelijkheid in het veld durft te nemen. Van een captain mogen we dit verwachten maar Petter Andersson heeft het druk genoeg om zijn eigen niveau te halen. Hij zou een verlengstuk moeten zijn van de trainer en hij zou de spelers moeten corrigeren en aanmoedigen in het veld maar helaas gebeurd dit niet. Hiermee wil ik niet impliceren dat hij geen strijdlust levert.

 

‘dan hebben we nog zielepoot Niklas Pedersen’

 

Ik vraag me zo aan het einde van de competitie af wat er met Dusan Tadic is gebeurd. De speler die wekelijks met gemak zijn tegenstanders het bos instuurde heeft het zelf ook moeilijk. Voor Dusan is het ook beter dat hij volgend jaar een niveau hoger kan spelen bij FC Twente. De vele elftalwisselingen dragen ook niet bij aan vastigheden binnen de lijnen. Huistra is de wanhoop nabij en posteerde zelfs Leandro Bacuna als rechtsback. Zie je het al voor je dat Heynckes (trainer van Bayern Munchen) Ribery als back posteert?
gro-aja0809a22Dan hebben we nog zielepoot Niklas Pedersen die het niet op kan brengen, als hij niet bij de wedstrijdselectie zit, om zijn ploeg bij te staan tijdens uitwedstrijden. Dit slaat alles en blijkbaar prijst Pietertje dit ook nog want na een “goed gesprek” met betrokkene staat Pedersen de laatste wedstrijden in de basis. Als ik trainer van de Groningers was geweest dan had ik een strikje om Pedersen gedaan en was ik blij geweest met elk aannemelijk bod voor de Deen.

 

‘vanachter de coulissen toekijken kan niet langer meer’

 

Is het nu allemaal de schuld van Huistra en zijn technische staf? Nee zeg ik volmondig. De spelers moeten het doen op het veld en week na week lukt het ze niet om een front te vormen en de tegenstander hun wil op te leggen. Dit lukt zelfs niet in de eigen Euroborg ook wel de groene kathedraal genoemd. Een ongeschreven regel in de voetballerij is dat de trainer de eindverantwoordelijke is en ik concludeer dat Huistra zijn ploeg in 2 jaar tijd niet beter heeft gemaakt. Nu blijft Hans Nijland vrij rustig onder dit alles maar de laatste weken keert het eigen trouwe publiek zich tegen het team van Pietertje. Nijland beseft dat ook de druk op hem toeneemt want vanachter de coulissen toekijken kan niet langer meer. Een goed leider moet een beslissing nemen ook al is dit misschien niet de beslissing die hij voor ogen heeft maar kijkend naar de toekomst moet ook Nijland weten dat er nauwelijks draagvlak meer is voor Huistra. Nu we het hier toch over hebben dan kijk ik alvast naar een eventuele nieuwe trainer voor de FC. Zelf zie ik ijzervreter Joop Gall wel zitten (inmiddels de nieuwe trainer van Emmen). Hij is wel een trainer die de boel op scherp kan zetten en die spelers weet te raken. Andere gegadigden zouden kunnen zijn: Jan de Jonge, Peter Bosz, of Patrick Kluivert. Laatstgenoemde is toch met de beloften van FC Twente kampioen van Nederland geworden.