Na Ukrainu, chy ni? (Naar de Oekraine, of niet?)

oekraine2012
In april van dit jaar werd bekend dat de demissionaire regering van Nederland  niet naar het EK in de Oekraïne wil gaan. Dit alles heeft te maken met de behandeling van oud premier Joelija Tymosjenko. Zij zit sinds augustus 2011 vast omdat zij zou hebben gefraudeerd met staatsgelden ten behoeve van de gascrisis welke het land had met Rusland in 2009.

In het kort: Tymosjenko is een vrouw die aan het begin van deze eeuw een belangrijke rol heeft gespeeld in de Oranje revolutie. Deze revolutie had veel te maken met het veranderen van het politieke klimaat in de Oekraïne. Nadat Tymosjenko in maart 2010 aftrad als premier van de Oekraine werd zij opgepakt en heeft zij een gevangenisstraf gekregen van 7 jaar (dit was ook de eis). Na haar overplaatsing van een gevangenis naar een andere in december 2011 is zij meerdere malen mishandeld door het daar werkende gevangenispersoneel. Dit zorgde in de Europese Unie voor veel opschudding binnen de politiek.

Zuid Afrika

Genoeg over de situatie in de Oekraïne maar dit maakt wel duidelijk waarom de regering van Nederland niet naar het EK wil afreizen. Alles heeft in mijn ogen te maken met de rechten van de mens, namelijk het goed behandelen van mensen. Het niet mishandelen van mensen en mensen een eerlijk proces geven alvorens ze worden veroordeeld. Toch kan je de vraag stellen:”is het niet hypocriet dat de regering niet wil afreizen”. Wij reisden als legioen met zijn allen af in 2010 naar het mooie zonnige (vroeger Nederlandse) Zuid Afrika.

Een citaat uit het jaarboek van Amnesty International Zuid Afrika over het jaar 2010.

 Er waren meldingen van marteling en buitengerechtelijke executies door de politie. Er was nog steeds veel geweld tegen vrouwen en meisjes, en er waren aanwijzingen voor een toename in het aantal schadelijke praktijken dat van invloed was op hun rechten. Er waren nog steeds meldingen van ernstige gewelddadige incidenten tegen lesbische vrouwen, die vanwege hun seksuele geaardheid werden aangevallen”. (bron: www. Amnesty.org)

Nu weet ik niet goed of de situatie te vergelijken is maar ik denk dat we wel hypocriet bezig zijn als we zeggen dat we wel met zijn allen naar het WK in het warme Zuid Afrika moeten gaan en niet naar het EK in het koudere Oekraïne. Laten we eerlijk zijn het is verschrikkelijk wat er met Tymosjenko gebeurt is en ik ben van mening dat het moet stoppen. Weg met de corrupte regeringen maar ook weg met de hypocrisie. Gewoon met zijn allen naar het voetbal gaan en onze helden steunen in de strijd. Zorg dat we dit jaar wel een titel halen. Ik vind dat als regering niet weg kan blijven bij een van de grootste sport evenementen ter wereld. Ook niet omdat we 2 jaar geleden met zijn allen naar een land zijn geweest dat vroeger van ons was en waar ze het nu nog steeds niet zo nauw nemen met de rechten van de mens. Ik roep Rutte en zijne Koninklijke hoogheid op om wel naar de Oekraine te gaan en daar naar een mooi pot voetbal te kijken. Na het voetballen, als je er toch bent, maak dan de situatie van mevrouw Tymosjenko bespreekbaar. Niet boicotten maar gewoon aanwezig zijn en ter plaatse zorgen dat de situatie verbeterd.

Zorg wel dat het voetbal geen politiek wordt maar zorg er voor dat de politiek meer wordt als voetbal.

De titel is foenetisch gespeld (google.nl)