ME inzet tijdens voetbalwedstrijden


AJAX – FEYENOORD wordt heden ten dage gespeeld zonder publiek. Dit betekend dus dat ME-ers een vrije zondagmiddag hebben. Als lid van het ME moet je een behoorlijke incasseringsvermogen hebben. Wie vind het nu leuk om bakstenen te happen of bekogeld te worden met stadionstoeltjes, laten we nog maar zwijgen over de agressie tegen de politie buiten het stadion. De KNVB probeert er op hun manier alles aan te doen om het geweld voor, tijdens en na een wedstrijd zoveel mogelijk te beperken. Dit is een nobel streven. Weten wij eigenlijk wel wat een inzetje van de ME en politie kost tijdens ons o zo geliefd spelletje?

 

‘Een ME-er mist alleen nog de schaatsen van een ijshockeyer’

Ik wil in de eerste instantie uitleggen wie of wat de ME-ers zijn. Leden van een ME peloton zijn doorgaans dienders van de straat oftewel, politiemannen en vrouwen. Naast hun drukke reguliere werkzaamheden hebben ze vaak een (on)vrijwillige neventaak. De mobiele eenheid of kort gezegd de ME. Iedereen herkent ze wel:  blauwe pakken, witte helmen vaak voorzien van een nummer, schilden en een lange lat. Vaak worden de ME-ers versterkt door collega’s te paard. Wat gaat er nu schuil onder dat blauwe ME pak: Ik kan het je vertellen. De mannen en vrouwen van het ME hebben beschermende bodyprotectors, bovenbeenbeschermers, voetbeschermers, handschoenen gecombineerd met brandwerende ondergoed en een tok. Een ME-er mist alleen nog de schaatsen van een ijshockeyer maar voor de rest hebben ze bijna dezelfde protectie. Voordat deze mannen en vrouwen zich ME-er mogen noemen moeten ze eerst een opleiding volgen. In deze opleiding leren ze in de verschillende formaties lopen. Ze leren wat er van hun verwacht wordt bij de verschillende soorten commando’s. Tijdens de opleiding worden ze ook nog even bekogeld met molotovcocktails. Ik hoor de instructeur al zeggen: ” doorlopen mensen en hou je hoofd naar benenden”. Als ME zijnde kun je in allerlei verschillende situaties ingezet worden. Wij vinden het al normaal dat dit zeker bij het voetbal is vandaar dat er tijdens de opleiding uitgebreid aandacht wordt geschonken aan de zogenaamde ‘stadionprocedure’. Moeten we nu medelijden hebben met de mannen en vrouwen van de ME? Nee is hierop mijn antwoordt maar misschien kunnen de ‘hooligans’ of andere zogeheten supporters respect opbrengen voor de mensen die er elk weekend weer voor zorgen dat zij naar hun geliefde cluppie kunnen kijken.

 

‘dan maar even geen jackpot salarissen meer voor de toppers in onze competitie’

Wat zijn nu de kosten van een politie inzet op jaarbasis? zo’n 20 miljoen euro volgens een artikel in het Refomatorisch Dagblad. Dit is een absurd bedrag. Wie betaald dit bedrag? Wij als belastingbetalers. De mensen die zich Hooligan noemen maken het mede mogelijk dat wij met elkaar dit bedrag op kunnen hoesten. Ik moet er altijd om lachen dat voetbalkenners of bestuursleden van voetbalclubs het niet kunnen begrijpen als een burgemeester een wedstrijd verbied omdat hij niet voldoende politie in kan zetten tijdens een wedstrijd. Dit komt weleens voor als er toevallig in een stad nog een activiteit plaats vindt. De voetbalkenners kunnen of willen dit niet begrijpen dat er meer dingen zijn dan voetbal. Laat er geen misverstand over bestaan dat ook ik een voetballiefhebber in hart en nieren ben en dat de supporters zeker een belangrijk aandeel hebben voor het maken van sfeer in een stadion etc. In een land waarin ons kabinet elk dubbeltje vier keer probeert om te draaien om de bezuinigingen zoveel mogelijk te beperken past geen miljoenen plaatje voor politie inzet tijdens een potje voetbal. In de steden waar voetbal gespeeld wordt zijn de burgemeesters verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in hun stad dat is te begrijpen. De KNVB legt de clubs ook verantwoordelijkheden op om een wedstrijd zo veilig mogelijk te laten verlopen en het is een utopie om te denken dat we geen politie inzet nodig hebben in de voetbalwereld maar we kunnen dit bedrag niet zo maar even laten betalen door ‘het volk’. Ik vind dat clubs zelf meer bij moeten springen voor de kosten van politie inzet. Dan maar even geen jackpot salarissen meer voor de toppers in onze competitie. Misschien dat clubs dan zelf meer verantwoordelijkheden nemen. Dit alles gaat dan hopelijk niet ten koste van de sfeer in en rondom het stadion.

 

We hebben nu gezien dan de kosten van ME inzet tijdens voetbalwedstrijden uit de pan rijzen. Hier kunnen we dus zeker iets aan doen. Nu moeten we de voetbalsupporters nog weten te overtuigen dat ME-ers of andere politiemannen/vrouwen niet als vijand gezien worden maar als ordehandhavers. Zij zullen geen charge uitvoeren als dat niet nodig is. Deze mannen en vrouwen willen maar een ding en dat is ‘s avonds weer heelhuids op de bank zitten en kijken naar de voetbalsamenvattingen.