De puzzelstukjes van Frank de Boer vielen op tijd in elkaar

verdiende winnaar 2011/2012

Ajax leek lange tijd een bijrol te gaan vervullen in de huidige competitie. De Amsterdammers waren lange tijd zoekende naar de juiste balans en teamspirit. De gegadigden voor de titel waren: AZ, FC Twente en PSV. Ajax voetbalde in het begin vaak tegen zichzelf en de spelers waren te lief voor elkaar in het veld. Er liepen geen mannen rond. Toch heeft Frank de Boer het zaakje weten te kantelen. Schuilt er nu een toekomstig toptrainer in de voormalig aanvoerder van Oranje?

Ajax nam in de zomer van 2011 Theo Janssen over van rivaal FC Twente. Theo zou bij Ajax dezelfde rol gaan krijgen als destijds bij FC Twente. Frank de Boer had een andere gedachte over de invulling van Theo, namelijk die van controlerende middenvelder. Maandenlang zagen we Theo inspiratieloos, doelloos en zwoegend over het veld sjokken. Het spel ging totaal langs hem heen. Theo Janssen was niet de enige die liep te zwalken. Er mankeerde genoeg aan het spel van de Amsterdammers. Ook kon Frank de Boer de poppetjes niet op de juiste plaats kwijt en was hij zoekende. Laten we eens beginnen met de positie van linksback. Frank de Boer heeft diverse spelers geprobeerd op deze positie. Vurnon Anita, Niklas boilessen, Daley Blind, Dico Koppers. In het begin van het seizoen heeft Frank de Boer ongetwijfeld met argus ogen gekeken naar de linksback van FC Groningen Lorenzo Burnet afkomstig van de beloften van Ajax. Burnet was de eerste maanden van de competitie een relevatie op de Nederlandse voetbalvelden.

 

‘moedeloos slenterde Vertonghen over het veld’

 

In een eerder geplaatst artikel op onze website ” Rode generaal in vredestijd” heb ik het gehad over Jan Vertonghen. De man met een geweldige potentie slenterde over het veld. Hij vertraagde het spel van Ajax en ging als een pupil de duels met zijn tegenstanders aan. Na een verloren duel liep hij moedeloos met zijn hoofd naar beneden over het veld. De gehele verdediging stond wekelijks zwaar onder druk en ook hier kwamen de tekortkomingen van keeper Kenneth Vermeer aan het licht. Hoge ballen met bonkige spitsen in de buurt. Vermeer acteerde vol twijfel op deze situaties. Hij wist zichtbaar niet wat hij moest doen en vaak verwerkte hij deze ballen half. Ook de voorhoede speelde ver beneden de maat. Sulejmani had een haat liefdes verhouding met het publiek. Het ene moment was de dribbelaar grandioos het andere moment werd hij uitgefloten door het publiek. Sulejmani was dan zichtbaar geiriteerd. Tijdens de winterstop stond Ajax op een 4e plaats met 33 punten. 5 punten minder dan koploper AZ.

Wat heeft Frank de Boer veranderd na de winterstop? Laten we eens bepaalde zaken onder de loep nemen. Wat opviel na de winterstop is dat er duidelijkheid kwam binnen het elftal en dat bepalende spelers hun verantwoordelijkheid namen. Duidelijkheid kwam er doordat Frank de Boer linksback Vurnon Anita verloste van deze positie en hem de rol van controlerende middenvelder gaf. Anita speelde vol vertrouwen en deed de dingen die je mag verwachten van een controlerende middenvelder. Anita pakte ballen af, liep gaten dicht, was een verlengstuk tussen de verdediging en de aanvallers. We kunnen rustig stellen dat Anita een extra zekerheidje is geworden voor het team van Feank de Boer. De vaak bekritiseerde rode generaal Vertonghen liep plots klaps met het hoofd omhoog binnen de kalklijnen. Hij coachte, was alert en maakte rushes van zestien tot zestien en wat heel belangrijk is, Jan pikte geregeld zijn goaltjes mee. Ik vind dat de  Vertonghen van nu uitgeleerd is in de Nederlandse eredivisie en dat hij is zeker toe aan een stap hogerop. Laten we de aanvallers ook eens onder de loep nemen. Noodgedwongen speelt Siem de Jong in de spits en dat gaat zeker niet slecht. Wat ik wel vind van Siem is dat hij maanden onopvallend speelt en dan ineens speelt hij heel erg goed. Een constante lijn is niet te ontdekken in zijn spel. Na het wegvallen van Sulejmani is het team op de een of andere manier beter gaan spelen. Theo Janssen lijkt zijn vorm, welke hij wekelijks etaleerde bij FC Twente, te hebben gevonden. Het zelfvertrouwen spat er weer vanaf. Bij Ajax zijn er dit jaar ook weer een aantal talenten doorgebroken. De meest opvallende is Ricardo van Rhijn. De verdediger neemt met gemak de positie van Gregory van der Wiel over. Verdedigend is van Rhijn misschien wel sterker als van der Wiel. Een ander talent is Davy Klaassen. De jongeling is een speler om in de gaten te houden maar is nu nog iets te licht voor de nieuwe landskampioen.

 

‘wat mij betreft hoeven ze niet meer te bluffen’

 

puzzel

Puzzelen

Ik hoop voor de Amsterdammers dat ze hun elftal bij elkaar kunnen houden en dat enkele toppers de selectie voor het volgend seizoen komen versterken. Frank de Boer is een aanstormend toptrainer en kan op deze manier bij Ajax nog veel leren en een mooie toekomst ligt voor hem in het verschiet. Ajax staat bekend om hun Amsterdamse bluf. Wat mij betreft hoeven ze niet meer te bluffen maar gewoon hun ding doen en dat is mooi voetbal spelen zonder al te veel gepuzzel.