Waarom trainers vroegtijdig vertrekken

colombia-futbol-pekerman
Dit seizoen valt het nog mee want voor Fred Rutten van PSV waren alleen Co Adriaanse (FC Twente) en Andries Uilderink (De Graafschap) het slachtoffer van tegenvallende resultaten. Vorig jaar daarin tegen waren er al vijf trainers die het seizoen voor hun werkgever niet af mochten maken. Waar ligt het nou daadwerkelijk aan dat trainers hun avontuur niet af mogen maken wat is nou het echte probleem? Is het niet zo dat de spelers worden begeleid door een tal van mensen. Ze hebben de beschikking over trainers, hulp-trainers, keeper trainers, teambegeleiders en zo nog een tal van andere mensen. Hoe kan het dan zo zijn dat de trainer altijd diegene is die op moet stappen? Ik weet dat hij verantwoordelijk is voor de resultaten maar op de één of andere manier is deze dan ook de enige die het boetekleed aangetrokken krijgt. Zou het niet eerlijker zijn dat de gehele trainersstaf de zak zou krijgen. Het kan toch niet zo zijn dat alleen een trainer de oorzaak is van een slechte prestatiereeks.

Men spreekt in de gevallen waarbij een trainer moet vertrekken van het uitlokken van een schokeffect. Dit betekend niets minder dan het team weer met beide benen op de grond zetten. Na onderzoekt blijkt dat dit een niet bestaand effect is. Dat het team nooit beter gaat presteren dan dat deze deed voor de prestatiedip. Wel is er sprake een kortstondige verbetering maar zoals genoemd niet tot een algehele verbetering van de prestaties. Er is aangetoond dat een nieuwe trainer de negatieve curve minder goed om kan buigen dan een niet vertrekkende trainer. De prestatiedip is dieper maar gaan bij een blijvende trainer sneller weer naar het gemiddelde prestatie niveau.

(bron: devoetbaltrainer.nl)

er moet een zondeboek aangewezen worden’

Waarom moet de trainer vertrekken bij tegenvallende prestaties? Zoals onze El Salvador zou zeggen: “Dat is zo klaar als een klontje”. Er moet een zondebok zijn en er moet hoop worden gegenereerd. Wijzend met een vinger moet er kunnen worden gezegd:”That’s the badguy, maar nu is hij weg en gaan wij het weer beter doen”. Ik vind het persoonlijk jammer want volgens mij is voetbal een teamsport en daar hoort de trainer ook bij. Het team kon de koppen niet bij elkaar houden en helaas de trainer ook niet. Eigenlijk moet je het hele team ontslaan, maar dan houdt je natuurlijk niets over. Dan maar de trainer. Fred Rutten tekende op 17 april 2009 zijn contract bij PSV voor de duur van 3 jaar. Na 1059 dagen werd hij ontslagen net 36 dagen tekort om precies zijn 3 jaar te hebben volgemaakt. Best grappig als je na gaat dat je achtereenvolgens verliest van Twente die de laatste ontmoeting in het Philipsstadion ook won 0-1 (klopt te grote uitslag), Valencia 6x Spaans landskampioen de huidige nummer 3 en NAC Breda waar PSV het laatst in het Rat Verlegh Stadion heeft gewonnen in het seizoen 2006.

We moeten er ooit niet te dramatisch over doen want op een gegeven moment is het effect van een trainer over. Ook al vindt een trainer nog dat hij de boel op de rit krijgt. Diep van binnen weet hij ook dat zijn dagen zijn geteld.  Het maakt allemaal niet uit dat je van de 96 officiële wedstrijden er 12 verliest. Het gaat erom dat je een teamnederlaag niet kan weerleggen op één man maar dat je dit moet doen op het gehele team en ja hier hoort de trainer ook bij.