Vaders van dochters er is hoop

de basiself oranje dames tegen duitsland
Nu ik vader wordt, wordt er veel gespeculeerd. Het wordt een jongen of een meisje. Ok dat staat vast maar er wordt vaak tegen mij gezegd, je hoopt dat het een jongen wordt toch? Dan kan hij later lekker mee naar het stadion. Daar zit natuurlijk wel wat in maar zou het dan zo zijn dat er geen meisjes van voetbal houden?

Tegenwoordig zie ik in het stadion steeds meer meisjes staan. Ja staan want zitten hoort niet in een stadion. Zij staan dan naast hun pappa of mamma en ze schreeuwen dan net zo hard naar de spelers en  of scheidsrechter als hun mannelijke leeftijdsgenoten.
Ik vind dit een prachtig gezicht, niet alleen omdat er hoop is voor vaders die misschien wel een dochter krijgen en graag met hun kind naar het voetballen zouden willen gaan kijken maar ook omdat er iets nieuws in ontwikkeling is.

 

Er wordt geschiedenis geschreven’

 

Kijk eens naar de ontwikkelingen welke, helaas te traag, plaatsvinden in het vrouwen voetbal. In 1921 is er Engeland een wetgeving aangenomen waarin het vrouwen verboden werd om deel te nemen aan een voetbalwedstrijd.  Dit verbod heeft een hele lange tijd stand gehouden maar werd eindelijk 50 jaar later in 1971 opgeheven. Sinds dit jaar is de verantwoordelijkheid van het vrouwenvoetbal een zorg voor de nationale voetbalbonden. Ondanks dat er in de jaren 70 al semi professionele vrouwen ploegen waren in Italie is de eerste semi betaalde voetbalcompetitie voor vrouwen pas in 1992 van start gegaan. Deze vrouwencompetitie vond plaats in Japan. Toch is in Nederland pas in 2007 een betaald voetbalcompetitie voor vrouwen  gestart.

Helaas is het een feit dat professionele voetbalorganisaties geen of te weinig geld hebben om naast het betaalde mannenteam ook nog een betaald vrouwenteam te onderhouden. Kijk maar naar NAC welke onder verscherpt toezicht staat samen met Feyenoord en Roda JC. Toch is er voor de sponsoring een hoop te behalen want op het wereldkampioenschap voor vrouwen in 1999 zijn er maar liefst 100.000 kaarten verkocht. Vergeleken met het kampioenschap voor mannen misschien een schijntje maar het verteld wel dat er veel interesse is in het vrouwenvoetbal.

De Eredivisie voor vrouwen ging in eerste instantie met 6 teams van start en is nu uitgegroeid tot een competitie met 8 teams. Ik vind het persoonlijk mooi om te zien dat voetbal meer is dan een sport voor mannen en jongens en dat het eindelijk echt uitgroeit tot een ware volkssport. Een sport voor jong en oud,  jongen of meisje of je goed bent of niet. De eredivisie voor vrouwen staat in haar kinderschoenen maar ik denk en ik hoop dat deze competitie uit gaat groeien tot één van de beste vrouwencompetities ter wereld.

En een grappig feit is dat de vrouwen van FC Twente op 22-02-2012 nipt hebben verloren van FC Barcelona. Na een achterstand van 1-0 maakte doelpunten maakster Pieëte er in 31ste minuut 1-1 van. Tot aan de 72ste minuut was het spannend want toen  pas maakte Barcelona de 2-1. Laat de mannen dit maar eens nadoen.