Mooi zo’n uitwedstrijd!

26082010_opwegnaargent
Ik ben in het verleden als supporter wel eens met mijn club naar uitwedstrijden gereisd. Het viel mij op dat je op zo’n dagje uit niet meer wordt behandeld als zijnde supporter maar meer als een Crimineel.

Er wordt bepaald dat je met een bus-combi vanaf het stadion moet vertrekken naar de uit club. Als je geluk hebt mag je met de auto naar de wedstrijd maar dan moet je een vooraf (door een ander bepaalde) route afleggen binnen een door hun gestelde tijd. Ook komt het vaak voor dat, als je per auto naar een uitwedstrijd wilt, je op ¾ van de reis je gekochte kaartje om moet wisselen voor een kaartje om het stadion in te komen. Dit omwisselen moet vaak gebeuren in een kort tijdsbestek van ongeveer een half uur, dit lijkt misschien lang genoeg, maar als je autoreis 2 á 3 uur duurt dan mag je hopen dat er niets tegen zit tijdens de reis omdat je anders je zuurverdiende geld kwijt bent. Alles moet in één door anderen bepaalde route en volgorde en er bestaat geen kans dat je wat cultuur kunt opsnuiven in the hometown van je tegenstander, laat staan dat je er een gezellig dagje uit van kunt maken. Het lijkt erop dat de uit-supporter meer wordt gezien als een stuk vee dat helaas ook bij een wedstrijd aanwezig mag zijn. Uit-supporters moeten alvorens zij überhaupt in aanmerking komen voor een kaartje al reeds zijn geregistreerd door middel van clubcards of zelfs speciale kaarten voor uit-supporters (fantours). Ik vind dat dit soort regelingen er voor zorgt dat de voetbalclubs te veel geld kwijt zijn aan het registreren van bezoekers en ik vind dat het geld ook op een andere wijze kan worden besteed. Ook vind ik dat supporters ontmoedigd worden om naar een uitwedstrijd te gaan. Je kan als supporter niet meer zeggen dat je een keer naar een uitwedstrijd wilt, want je betaald eerst voor de fantours en dan later voor een kaartje. Voor de supporter die soms naar een uitwedstrijd wil is dit een onzinnige investering en ik denk dat deze dan ook thuis blijft, lang leve Eredivisie live.

;

“Supporters boycotten reis naar Rotterdam”

;

img-edit
Door toedoen van menig burgemeester zijn er rondom voetbalwedstrijden de meest bizarre situaties ontstaan. Zo gold er voor de uit-supporters van N.E.C. in het jaar 2011 een alcoholverbod voor supporters die met de auto naar het Mandemakers stadion gingen. De burgemeester had een noodverordening verkondigd op het gebied en de route naar het stadion. En denk maar niet dat deze regels niet worden gehandhaafd. Door dit soort acties hebben de Groningen Fanatics besloten om de reis naar de uitwedstrijd tegen Exelsior te boycotten. In eerste instantie was er hoop dat de reis “normaal” kon verlopen maar er is toch besloten voor een strenge bus-combi vanaf de Euroborg.

;

“De dienstdoener heeft al eerder twee man van Groningen uit de auto gesleurd en een stadionverbod opgelegd omdat ze twee slokken bier in een blikje hadden zitten”.

;

Bovenstaande vind ik als supporter absurd. Het kan toch niet zo zijn dat mensen die de hele week hard werken en die in het weekend hun club willen aanmoedigen tijdens een uitwedstrijd, alvorens de wedstrijd als criminelen worden behandeld. Ik snap dat je als bestuurder van de auto geen drank mag hebben gehad en dat je niet stom dronken in het stadion moet aankomen maar dat je alvorens de wedstrijd niet gewoon een pilsje mag pakken. Bier hoort ook bij voetbal! In een eerder artikel refereer ik aan het afpakken van supportersmaterialen en de terechte vraag van de site legio-noviomagum.nl,

;

‘wat’s next?’

;

Moeten we naar uitwedstrijden verplicht op biodiesel rijden? Ik vind dat je de personen die niet voor het voetbal komen, welke buiten de definitie van supporter vallen, moeten worden geweerd rond wedstrijden. Als deze ongeregeldheden veroorzaken dan moeten deze persoonlijk worden gestraft en niet zoals dit nu gebeurt. Hele groepen worden gestraft. We moeten af van de bus-combi wat evenveel betekend als dat een supporter van Ajax eerst naar de Arena moet komen om vervolgens naar Rotterdam te rijden terwijl deze in Rotterdam woonachtig is. En op de terugweg exact hetzelfde.

Ik hoop dat burgemeesters eens een keer objectief naar de wedstrijden gaan kijken en dan tot de conclusies komen dat de kosten voor Politie inzet niet opwegen tegen het gevaar wat er in vele gevallen niet is.

De kosten van Politie inzet tijdens voetbalwedstrijden werden voor de club Feyenoord in het jaar 2009 op 1 miljoen euro geschat, welke in deze lijst aanvoerder is en gevolgd wordt door Ado Den Haag.

;