Militaire aanpak tijdens de voorbereiding

Soccer_at_Night_by_maskes
Gert Jan Verbeek dacht voor een ‘militaire’ aanpak te kiezen toen hij trainer van Feyenoord was. Hij trakteerde de selectie op een survivalbaantje en dit viel niet in goede aarde binnen de Rotterdamse selectie. Ik vind dit jammer en het blijkt dat je altijd te maken hebt met verwende mannen die hier niet open voor staan en dit terwijl voetballers er best baat bij kunnen hebben.

‘Stiekem sterk worden is een veel gehoorde kreet binnen de krijgsmacht’

Militairen beginnen hun opleiding met opdrachten en bevelen die ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden. Deze bevelen worden niet netjes ten gehore gebracht maar met luide stem bulderen de drillinstructors wat er moet gebeuren. De groentjes komen bloot te staan aan onzekerheden en weten niet wat hun volgende opdracht gaat worden en hoelang dit doorgaat, hoeveel slaap ze krijgen  en hoe vaak ze ook alarm krijgen zodat ze weer op moeten draven. Dit terwijl ze zo graag willen slapen. Vaak overwinnen ze angsten of verleggen ze ongemerkt grenzen. Stiekem sterk worden is ook een veel gehoorde kreet binnen de krijgsmacht.
Zelf heb ik dit ook meerdere keren aan den lijve ondervonden en het klopt echt. Stiekem wordt je door het vele opdrukken of sit-ups sterk. Mentaal wordt je weerbaar en kun je veel meer dan je denkt. Sommige opmerkingen van toen gebruik ik nu nog. Als voorbeeld: Als mijn vrouw aan het hardlopen is en ze is moe dan zegt ze dat. Ze praat vervolgens nog een minuut door. Ik maak haar dan duidelijk dat zolang zij nog kan praten ze nog niet moe kan zijn.

Nu zullen jullie denken wat heeft dit met voetbal te maken?
De voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen is aangebroken en de meeste trainers en spelers beginnen fanatiek aan het seizoen. In Nederland verschilt de aanpak van deze eerste weken enorm. Onze oosterburen staan erom bekend dat de eerste weken in het teken staan van diverse duurloopjes. Nou ja loopjes..
Menig Nederlander die speelt in de Bundesliga komt zichzelf in de eerste weken tegen en is niet gewend aan deze vorm van trainingsbelasting.
Wij willen in het begin juist rustig in het ritme komen. Balletje trappen want na de vakantie is het balgevoel in een keer weg…
Bij profclubs zie je ook een opbouw in hun trainingsbelasting. Alles wordt door wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van analyses uitgestippeld.
Wat moeilijk te analyseren is, is het groepsproces of het stiekem sterk worden of het omgaan met teleurstellingen.
In Nederland is een trainer die nog weleens kiest voor een niet voetbal aanpak en dat is Co Adriaanse. Hij liet de selectie van Willem II eens teruglopen naar Tilburg na een slechte wedstrijd in de voorbereiding. Adriaanse zou een goede drillinstructor zijn geweest.

stiekem sterk worden

stiekem sterk worden

Wat wil ik nu duidelijk maken?
Waarom durven trainers niet te kiezen voor een opbouw zoals die van het leger. Laat de groep in onzekerheid, laat ze ongemerkt vaak opdrukken of sit-ups doen, laat ze heuvel op lopen met een teamgenoot op de nek, laat ze een parcours lopen op de kruiwagen methode, hou ze de eerste week afgezonderd van huis en familie, maak ze weerbaar door ze ‘s nachts te wekken en opdrachten uit te laten voeren.

‘ze leren “bokje” voor elkaar te staan en rennen de pollen uit het veld’

Wat zijn de voordelen van deze aanpak?
Je kweekt teamspirit want je moet elkaar helpen in fysiek en mentaal zware momenten. Op deze manier leren ze ‘bokje’ voor elkaar te staan in een wedstrijd.  Je team wordt onoverwinnelijk en is bereidt om 90 minuten de pollen uit het veld te rennen en voorop te gaan in het voetbalgeweld.
Natuurlijke leiders zullen opstaan, kortom de hiërarchie in je selectie kan een andere wending krijgen als gedacht.

Tot slot een belangrijke tip: Vergeet niet dat het voetbal centraal blijft staan en beloon de groep als iets goed gaat want ook stoere mannen bloeien op als ze een compliment krijgen.

3 antwoorden
 1. André zegt:

  Master artikel. Ben het er helemaal me een, laat die goed giebelende juppen maar eens een keer voelen wat het is om sportief te werken aan een groepsgevoel. Laat ze naast eren extra rondje lopen omdat de langzaamste niet wordt geholpen door de groep. Het is een teamsport en daarom ben je zo goed als de zwakste. Je moet zorgen dat je dit als team weet en je er voor zorgt dat de zwakste sterker wordt. Dat is teamspirrit.

 2. André zegt:

  Master artikel. Ben het er helemaal me een, laat die goed voetballende
  juppen maar eens een keer voelen wat het is om sportief te werken aan een groepsgevoel. Laat ze naast eren extra rondje lopen omdat de langzaamste niet wordt geholpen door de groep. Het is een teamsport en daarom ben je zo goed als de zwakste. Je moet zorgen dat je dit als team weet en je er voor zorgt dat de zwakste sterker wordt. Dat is teamspirrit.

  • Jacob Grave zegt:

   Hallo Andre,
   Ik heb je reactie gelezen en ik kan alleen maar zeggend at je gelijk hebt. Voetballers beseffen niet dat de zwakste schakel misschien wel de belangrijkste schakel is. Voetballers moeten leren beseffen dat ze aangepakt mogen worden door hun trainers. Laat ze in onzekerheid en het groepsgevoel komt flink op gang.

Reacties zijn gesloten.