La Masia

La Masia

La Masia, daar waar Messi groot is geworden. De jeugdopleiding van FC Barcelona is uitzonderlijk zo niet de beste ter wereld. Daar waar veel clubs spelers kopen, daar geeft Barcelona de voorkeur aan het opleiden van hun eigen spelers. Al jarenlang plukt de club hun vruchten van hun eigen jeugdopleiding ook wel ‘cantera’ genoemd. Welk getalenteerd jongetje droomt er niet van om hier deel van uit te mogen maken.

La Masia was jarenlang het onderkomen van de jeugdspelers van de voetbal en basketbal afdeling van FC Barcelona. Jeugdspelers uit alle windstreken en landen worden op jonge leeftijd ondergebracht in de fabuleuze jeugdopleiding. La Masia is gebouwd als Boerderij en heeft jarenlang wisselende bestemmingen gehad. Toen een zekere Johan Cruijff in de jaren ’90 trainer werd bij Barcelona heeft La Masia een duidelijke bestemming gekregen. Johan Cruijff had een visie welke omvatte de spelers zelf op te leiden zodat je ze van jongs af aan bekend maakt met het spel van Barcelona. Ook wel ”tikkie takkie” genoemd. Er is bij de jeugdopleiding een duidelijke visie.

 

‘tikkie takkie’

 

Er wordt tijdens de trainingen niet op ‘militaire’ wijze gedrild maar er wordt meer gecoacht  aan de hand van een katholieke moeder. De jeugdspelers moeten natuurlijk over buitengewone talenten beschikken ,maar bovendien moeten ze enthousiasme ademen en positief ingesteld zijn. De trainingen zijn relatief kort en er worden veel positiespelletjes gespeeld. Het creëren van driehoekjes binnen de lijnen is een kunst die Barcelona beheerst. Binnen de jeugdopleiding is het normaal dat je regelmatig de kans hebt om tegen huidige eerste elftal spelers zoals Xavi, Iniesta of Puyol aan te lopen. Deze wereldsterren komen hier niet omdat het verplicht is maar omdat het normale jongens zijn die precies weten wat de jeugdspelers doormaken. Sommige ver van huis en zonder familie. Het gebeurd regelmatig dat er een speler naar huis wordt gestuurd omdat hij gewoon niet goed genoeg is; zijn kamergenoot begint te huilen.

 

       ‘alleen buitenkansjes worden gekocht’

 

Hoofd van de jeugdopleiding is ook een van de vele oudgedienden van de club. Guillermo Amor, oud eerste elftal speler onder Johan Cruijff van het gouden team wat de finale van de Champions League won door een schitterende vrije trap van Ronald Koeman. Ik was een kleine jongen en ik kan mij deze goal nog herinneren. Barcelona speelde destijds in een oranje uit-tenue en nadat Koeman gescoord had rende hij met gekromde rug en zijn handen half in de lucht van de rechter kant van het veld naar de andere waar hij ingehaald werd door zijn teamgenoten zodat ze samen konden genieten.

Het huidige team van Barcelona bestaat voor het grootste gedeelte uit eigen kweek. Alleen spelers met buitengewone kwaliteiten of buitenkansjes worden gekocht. Enkele spelers die Barcelona zelf heeft opgeleid en nu wekelijks op hoog niveau in Camp Nou plezier maken zijn: Viktor Valdes, Carles Puyol, Gerard Pique, Xavi, Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Pedro, Messi, Fontas, Tello, Cuenca, Busqets. Busqets senior was jarenlang een opvallende keeper die steevast gekleed in een  lange broek onder de lat stond. Tegenwoordig ontfermt hij zich over de keepers. Verscheidene oud spelers zijn heden ten dage nog actief voor de club. Ik ben benieuwd welke dromen mogen uitkomen voor jonge voetballertjes die terecht komen in deze beroemde jeugdopleiding. Helaas worden deze niet meer ondergebracht in La Masia. Deze oude boerderij is in ruste en de jeugdspelers worden tegenwoordig ondergebracht in een hypermodern gebouw nabij Camp Nou.