echte vrouwen bikkelen wat af

Untitled

kracht, techniek, concentratie

Sporters en conditietesten.

Ik hoor Wesley Sneijder in de voorbereiding op een  nieuw seizoen al zeggen, dat hij het leuk vindt om conditietraining te doen.
Ik ken persoonlijk maar weinig sporters die er dol op zijn. Eerlijk gezegd, ik ken er helemaal geen één.
Toch is het belangrijk dat sporters getest worden op hun fysieke en mentale gesteldheid. Dit mede om eventuele blessures voor te zijn.
Niet alleen sporters worden blootgesteld aan deze kwelling, maar ook Nederlandse militairen.

Bij defensie verzorgt TGTF (Trainings Geneeskunde Trainings Fysiologie) alle aspecten van militaire sportgeneeskunde.
TGTF werkt mee aan het verbeteren van de fysieke en mentale inzetbaarheid. Alsmede de fitheid en gezondheid van individuen en eenheden.Bij het woord ‘eenheden’ kun je denken aan verschillende onderdelen van de Landmacht, Luchtmacht, Marine of de Marechaussee.
Tevens wordt de conditie en fitheid van de militaire sporters onder de loep genomen. Zo ook de voetbaldames bij defensie.Vorig jaar zijn de dames van het militaire voetbalteam voor het eerst begeleid door TGTF. Dit om een medaillekans op de Militaire Wereldspelen te Rio de Janeiro te vergroten.
De begeleiding van TGTF bestond uit de volgende onderdelen:

 

 ‘De commandanten moeten de dames wel toestemming want het eigen werk gaat ook gewoon door’

 

– Het maken van een algemene planning:
De begeleiders van TGTF zijn in gesprek gegaan met de trainers en chef d`equipe van het team om afspraken te maken omtrent trainingsdagen.
Naarmate het toernooi dichterbij kwam werden er twee centrale trainingen per week afgewerkt. De dames moesten hier natuurlijk wel de mogelijkheid voor krijgen
van hun commandanten, want het eigen werk gaat ook gewoon door. Het Bureau Internationale Militair Sport (BIMS) ondersteunt hierbij.
De trainingen werden gegeven bij Blauw Geel te Ede. Het liefst zo centraal mogelijk in Nederland, aangezien de speelsters uit heel Nederland komen.

– Het testen van de selectie:
TGTF heeft een drietal testen afgenomen bij de selectie. Eentje aan het begin van de voorbereiding, één halverwege en nog één vlak voor het toernooi.
Op de eerste testdag werden de dames verzocht een vragenlijst in te vullen met vragen over het voetbalverleden, blessureverleden, belastbaarheid etc.
Tevens werden ze gewogen en het vetpercentage / hartslag opgemeten.
Daarna kwam het leukste onderdeel. De sprint – en uithoudingsvermogenstest. Bij deze testen kregen de dames een hartslagmeter om en zo werd de conditie op de proef gesteld.
TGTF kon de resultaten uitlezen en d.m.v hartslag en herstelhartslag de uitslag in een goed/voldoende/onvoldoende hokje plaatsen. Je kunt je wel voorstellen dat de meeste resultaten bij de eerste testdag niet verder dan de voldoende kwamen.

– Het maken van een groepsprogramma en individuele programma`s:
Door middel van de uitslagen kon TGTF vertellen waar de dames op moesten trainen. Sprintsnelheid, uithoudingsvermogen of kracht. Dit was natuurlijk voor elke speelsters verschillend, waardoor ze zelf hun eigen trainingen konden doen op vrije dagen.
Verder kregen de dames veel voetbalconditionele trainingen. Dit bestond uit rompstabiliteit, snelheid en explosiviteit (speedladder) en natuurlijk, het leukste onderdeel van alle trainingen, partijspel.
De meeste dames zijn nog nooit zo fit geweest als na deze voorbereiding.

– Presentaties:
Op één van de trainingsdagen zijn er ook een tweetal presentaties gegeven. Eén van diëtiste Danielle Vriezema. Zij vertelde de dames alles over voeding in relatie tot presteren. Tevens werd er een presentatie over presteren in extreme omstandigheden ( warmte, kou en hoogte). In Brazilië kunnen de temperaturen namelijk zeer hoog oplopen en het is natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe je hier mee om moet gaan. Deze presentaties werden als zeer leerzaam beschouwd.

Al met al werden de dames goed begeleid door TGTF en na een evaluatie bleek dat ze ook zeer tevreden waren. Zo tevreden dat ze naar aanloop van het aankomende toernooi dat gehouden wordt van 18 t/m 30 juni 2012 te Warendorf, Duitsland, wederom begeleid worden door TGTF.

 

Women__s_Soccer_by_arivera626

Afgelopen maand zijn de trainingen van start gegaan en heeft TGTF de eerste testen afgenomen. Over een tijdje zullen ze voor de tweede keer terug komen om te kijken of de dames wel hard genoeg trainen en progressie boeken. De wil en de gretigheid om nogmaals een medaille te pakken is groot, dus bang voor een dalende lijn hoeven ze niet te zijn. In een volgend artikel neem ik jullie verder mee in de wereld van ‘ons Oranje’, het Nederlands militair dameselftal