De veenkolonialen dreigen hun turfstekers er bij neer te gooien

Turfsteker Groot

turfsteker

Frans de Munck, Johan Derksen, Henk Nienhuis, Jan Korte, Joop Gall, Gerard Wiekens, Marnix Kolder en Angelo Cijntje zomaar een paar namen die ooit of in het geval van Cijntje het shirt van SC Veendam om de schouders droegen/dragen. De thuishaven van de veenkolonialen is al jarenlang een vertrouwd gezicht in de Jupiler League en luistert naar de naam: ‘de Langeleegte’. Heeft deze mooie club nog wel het recht om betaald voetbal te spelen? Laten we hier eens naar gaan kijken.


‘ik wil niet meer bedelen’

 

Volgens de hardwerkende en inventieve directeur Henk Eising houdt het bestaan van de club voor het komend seizoen al op. Er moet namelijk 350.000 euro in de club gepompt worden. Eising kan geen begroting in de benen houden als hij van te voren weet dat hij 350.000 euro te kort komt. Volgens Eising kan hij geen seizoenkaarthouders eerder laten betalen of sponsorgelden naar voren halen. Eising kan dat alleen doen als hij weet of ze aan een nieuw seizoen kunnen beginnen en wat nog belangrijker is, het ook kunnen afmaken. Eising sluit af met de volgende zin: ’27 april is mijn laatste werkdag, ik ben er na twee jaar wel klaar mee om alle ballen alleen in de lucht te houden. Ik wil niet meer bedelen. Voor de regio is het dus nu of nooit’.
(bron: voetbalprimeur)

Op 4 september 1894 werd de club opgericht met als naam ‘Look out’. De club kenmerkt zich door hun veenkoloniaal karakter ‘hard werken en niet zeuren’. Dit veenkoloniaal karakter proberen ze ook altijd na te streven op het veld maar dit kunnen de spelers niet altijd garanderen naar het publiek toe. Goede wedstrijden worden net zo gemakkelijk afgewisseld met teleurstellende wedstrijden waarin zelfs geen sprake is van veenkoloniaal voetbal. De echte Veendam supporters hopen natuurlijk dat de club blijft bestaan voor het betaald voetbal. Veendam heeft in de jaren 80 garant gestaan voor voetbal in de eredivisie. Dit is voor een kleine bescheiden club een puike prestatie. Helaas geldt ook voor Veendam dat successen  in het verleden geen garanties voor de toekomst zijn. Veendam heeft in hun rijke historie, wat later bekende prominenten in de voetballerij blijken te zijn, kleurrijke personen in loondienst gehad. Zo begon de jonge en onervaren Leo Beenhakker zijn rijke trainerscarrière  bij SC Veendam. Nog zo een prominent was Johan Derksen. Derksen schoffelde de tegenstander en de pollen uit het veenkoloniaal turfveld. Als we nog wat namen uit het verleden bekijken dan kunnen we opmerken dat spelers van toen na hun actieve carrière trainer zijn geworden. Henk Nienhuis, Ron Jans, Jan Korte, Pieter Huistra, Joop Gall, Richard Vennema (keeperstrainer bij Telstar). Is dit toeval of niet?

 

‘de huidige selectie bezit geen of nauwelijks potentiële transferwaarde

 

De laatste jaren gaat het de SC Veendam financieel gezien niet voor de wind. Sportief gezien was er in het seizoen 2010/2011 nog een succesje met de knap behaalde vierde plaats in de Jupiler League. Onder het bewind van Joop Gall legde de ploeg toch vaak goed voetbal op de mat. Financieel ging het al slecht met de club en met de komst van Henk Eising ging het langzaam beter. Alle lijken werden uit de kasten gehaald en het bleek dat Veendam jarenlang boven hun stand had geleefd. Een andere redenen is dat de regio Veendam moeilijk is om groei te garanderen. In het Noorden is men al zuinig en durft men moeilijk te investeren. Veendam heeft dit juist net niet nodig. Veendam heeft sponsoren nodig die durven te investeren. Is dit niet te veel gevraagd van de sponsoren? Ik vind van wel. Veel grote kapitaalkrachtige bedrijven zitten er niet in de regio en mochten die er al zijn waarom zouden die dan in de SC Veendam geloven en investeren. De club heeft geen jeugdtak en beloften elftal meer. Het enige wat ze nog hebben is een vlaggenschip met voetballers die overal vandaan komen en vooral niet te veel kosten. Ik wil niet zeggen dat deze spelers niet hun beste beentje voor zetten bij Veendam maar de nodige kwaliteit ontbeert.De huidige selectie bezit geen of nauwelijks potentiële transferwaarde. Dit in samenhang met de tegenvallende bezoekersaantallen draagt niet bij aan een stabiele financiële huishouding. Hoe veel energie moet je er als bestuurders dan nog in steken? Bij de gemeente aankloppen is not done. Deze hebben in het verleden al vaker garant gestaan voor de club. De inwoners van Veendam zullen er ook niet vrolijk van worden als het gemeenschaps-geld naar een zinkend schip gaat.

images-1

Wie vult de de langeleegte

Voor de SC Veendam rest niet veel meer dan te hopen op een rijke Rus of een of andere woestijnmagnaat die hun zakken geld ter beschikking stellen aan de club. Persoonlijk denk ik niet dat het de club dan in de toekomst voor de wind zal gaan. Dit heeft alles te maken met de geografische ligging van de club en begrijp me niet verkeerd daar kan de club ook niets aan doen. Lees maar eens verschillende interviews van trainers, deze trainers zeggen dan vaak:” Van een uitwedstrijd naar de Langeleegte wordt je ook niet vrolijk”. (of woorden van gelijke betekenis) Dit geeft dus al aan hoe er in voetballand Nederland over Veendam gedacht wordt. Er kan een reddende engel voor Veendam zijn en dat is Johan Derksen. Met zijn netwerk en imago kan hij voor Veendam bepalend zijn maar ook Derksen zou denken:” aan een dood veenkoloniaal paard valt niet te trekken”.  Dus hoor ik in gedachten weer die ene supporter van de eind jaren ’80 roepen: ‘HO PEERD’