amateur voetbal uut stad

met gestrekt been?

In de stad hebben we verschillende soorten clubs. Je hebt de studentenclubs zoals, G.S.V.V The Knickerbockers en GSAV Forward.
De leden van deze club bestaan voornamelijk uit mannen en vrouwen die studeren in de stad Groningen. Het zijn bijzondere clubs met een aantal vaste rituelen.
Zo moest ik eens op een zondagmorgen voetballen in de stad  tegen Forward. Aangekomen in de kantine dat nog het beste te omschrijven viel als een ‘honk’, rookt ik direct de geur van gist. De vloer lag nog bezaaid met bierdoppen van een feestje wat net een paar uur eerder was afgelopen. Ik zie de scheidsrechter binnenkomen en de beste man was druk opzoek naar een bestuurskamer. Helaas voor de beste man was deze niet aanwezig en hij werd vriendelijk begeleidt naar een tafeltje achter in de kantine. Ergens in een hoekje was de dienstdoende materiaalman druk bezig met het oppompen van de wedstrijdbal. In plaats van het geluid van een compressor hoorde ik de materiaalman  kreunen en steunen en zag ik hem de bal oppompen met een handpompje. Deze zaken passen precies bij studentenverenigingen en heeft een zekere charme.

 

‘in de stad kunnen de ploegen de warming-up op de fiets uitvoeren’

 

De stad Groningen kent vele voetbalverenigingen met rijke histories.
Een aantal verenigingen deelt een sportpark en een ieder gaat zijn eigen weg. De afstanden tussen de verenigingen onderling is niet zo groot. Het mooie hieraan is dat als deze clubs bij elkaar in de competitie zitten ze niet per se met de auto hoeven te reizen, nee ze kunnen de warming-up per fiets uitvoeren.
In de stad heb je ook traditionele clubs zoals Velocitas, de Oosterparkers, GRC Groningen, SC Gronitas, VV Gruno, Oranje Nassau, Dio Groningen, VVK.
De oudste club is Be Quick 1887. Deze roemruchte club heeft een rijke historie dit kun je nog zien aan hun nostalgisch sportpark genaamd ‘de Esserberg’.  Jaarlijks vindt hier tijdens het pinkster weekend  het bekende jeugdvoetbal toernooi“ Eurovoetbal” plaats.

Zoals in Oost-Groningen WVV bekend staat om zijn goede jeugdopleiding zo heeft GVAV Rapiditas dit in de stad. Bij deze club is menig jeugdspelertje gescout door FC Groningen of SC Veendam. Helaas heeft het een poos geduurd voordat ook het vlaggenschip hier de vruchten van kon plukken. Meestal doorliepen de pupillen de jeugdelftallen bij GVAV om vervolgens bij een andere club in de senioren te gaan spelen. ieder jaar zie je aan het eind van het seizoen veel spelers mutaties. In de stad zitten veel zogenaamde ‘club hoppers’ Dit in tegenstelling tot de regio Oost-Groningen of het Hogeland. Dat wil niet zeggen dat hier geen spelersmutaties plaatsvinden maar in de stad komt het stuivertje wisselen vaak voor. Er is echter wel een trainer die het wel heel erg lang volhoudt bij zijn club en dat is de trainer van ‘de Vogels’, Henk de Koe. Bestaat er toch nog clubliefde?

 

‘kom je echter met 1-0 achter dan heb je een zware dobber’

 

Hoe kun je stadse ploegen herkennen?
Als je als ploeg afkomstig bent van het hogeland of uit Oost-Groningen en je speelt in de stad dan moet je zorgen dat je snel op 0-1 komt want dan willen de stadse ploegen nog weleens gaan mekkeren. Ze halen zichzelf hiermee uit hun spel. Kom je echter met 1-0 achter dan heb je een zware dobber. De meeste stadse ploegen gaan dan lekker ballen en je hebt dan kans dat je 90 minuten lang tegen het rugnummer van je tegenstander aan hebt gekeken.
Over het algemeen genomen zijn de spelers individueel gezien, technisch beter onderlegd dan ploegen uit de kleinere dorpjes.  Mocht je dus als niet stadse ploeg naar de stad moeten waak er dan voor dat je geen tegentreffer incasseert want dat wordt het lastig.
Mocht je in de stad een derby spelen, zorg dan dat je de warming-up per fiets doet dan hoeft niemand na afloop de bob te zijn.