Voetballers met kalk aan de schoenen

Kalk aan de schoenenTrainers roepen vaak tegen hun buitenspelers dat ze het veld breed moeten houden. Mijn jeugdtrainer vroeg in de rust vaak aan onze links- of rechtsbuiten of ze hun noppen wilden laten zien. Als er dan geen kalk aan zat, hielden ze het veld niet breed genoeg. Nederland staat bekend om zijn aanvallers. Drie spitsen is ons visitekaartje en daar hebben we ook de spelers voor. De beste buitenspeler van Oranje is zonder meer Arjen Robben, maar denk ook eens aan talenten als Ola John en Luciano Narsingh.     

                             ‘PSV had een vrijbuiter als buitenspeler’

 

De buitenspelers van tegenwoordig kunnen niet meer zo spelen als die van de jaren ’80 en ’90. In de deze jaren hadden buitenspelers vaak te maken met een back. Was je die voorbij, dan was je spekkoper. Het enige wat je dan nog moest doen, was de achterlijn halen en de spits op maat bedienen. De buitenspelers van die jaren waren mooie sierlijke spelers zoals: Regi Blinker en Gaston Taument van Feyenoord. Bij Ajax liepen ook niet de minste rond; denk maar eens aan Brian Roy en Mark Overmars. PSV had een vrijbuiter als buitenspeler, namelijk de smaakmaker van het televisie programma ‘Voetbal International’  Rene van der Gijp.
Robbie de Wit

Robbie de Wit

Nu ben ik een hele goeie buitenspeler vergeten. Hij was sierlijk, had lef een goed linkerbeen en een goede passeer beweging. Robbie de Wit van Ajax stond op het punt om een hele grote te worden. Zijn verhaal is bekend en helaas zullen we nooit weten hoe groot hij zou zijn geworden. Ajax en Feyenoord streven er wel altijd na om met buitenspelers te spelen. Voordat je met buitenspelers kunt spelen zul je ze wel moeten opleiden. Bij Ajax is de hele jeugdopleiding gericht op de filosofie van het eerste elftal namelijk met buitenspelers. Er zijn magere jaren geweest in het Nederlands voetbal. We hadden weinig buitenspelers, ook oranje had hier mee te kampen. Ik herinner me nog dat Rafael van der Vaart voor nood linksbuiten moest spelen. Een fiasco werd het want hij ging steeds naar binnen en liep zodoende alle gaten dicht.

                              ‘bananen ballen zijn het’

 

Wat is er tegenwoordig anders dan de buitenspelers van toen? De buitenspelers hebben tegenwoordig niet alleen maar te maken met een back maar ook met een centrale verdediger die korte rugdekking geeft. Buitenom gaan wordt moeilijk gemaakt dus een buitenspeler moet tegenwoordig ook binnendoor kunnen gaan. Je ziet steeds meer linkspootjes op de rechtervleugel en andersom zodat ze naar binnen kunnen gaan en uithalen met hun sterke been. Arjen Robben is hier een kei in. Een voorzet behoort zeker tot de mogelijkheden maar dan moet je al bij de achterlijn zijn en dat wordt nu dus moeilijker door de dubbele dekking. De voorzetten komen nu vaak eerder. Bananen ballen zijn het. Manfred Kaltz oud speler van HSV zou hier jaloers op zijn. Hij is bekend geworden met deze voorzetten.Gelukkig hebben wij in oranje geen gebrek aan buitenspelers. Robben, Babel, Elia en Afelay.
In de vaderlandse competitie hebben we ook een paar aardige buitenspelers zoals: Dusan Tadic, Luciano Narsingh, Oussama Assaidi, Ola John, Roy Beerens, Derk Boerrigter, Nacer Chadli, Wesley Verhoek, Jerson Cabral en de opgebloeide Ruben Schaken. Geweldig om te zien. Door met buitenspelers te spelen toon je aan de intentie te hebben om te willen voetballen. Trainers van Eredivisie clubs blijven gelukkig vasthouden aan mannen met kalk aan hun schoenen.
1 antwoord
  1. Job Grave zegt:

    Ik ben blij te zien dat wij van Oranje weer de beschikking hebben op een messcherpe Robben. Hopelijk kan hij dit niveau vasthouden tot het EK.
    De jonkies John en Narsingh rammelen ook steeds meer op de deur bij Bert van Marwijk. We zitten dus weer goed in onze buitenspelers.
    !-0 voor de spelers met kalk aan de schoenen.

Reacties zijn gesloten.