Verdwaalde wereldclub River Plate

River Plate StadiumEen beetje voetbalkenner kent de voetbalclub River Plate, ook wel Los Millonarios genoemd. Het imponerende witte shirt met een rode diagonale streep van rechtsonder naar linksboven. Als je in een dergelijk shirt mag voetballen, dan sta je voor het eerste fluitsignaal al met 1-0 voor.

De Argentijnse wereldclub River Plate is in het seizoen 2010/2011 gedegradeerd naar de Nacional B de Argentina. Ik zelf was stom verbaasd dat dit heeft kunnen gebeuren. Hoe kan een wereldclub die 33 landstitels achter hun naam heeft en waar onder andere Gonzalo Higuain groot is geworden degraderen?

 

                               ‘ geen superclasico dit seizoen

 

De thuishaven van River Plate is stadion El Monumental gelegen in Buenos Aires. Het nationale elftal van Argentinië speelt hier ook hun thuiswedstrijden.
Het is toch heel erg jammer dat dit typisch zuid Amerikaanse stadion met een capaciteit van 65.654 mensen het podium is van een club wat uitkomt in de anonieme Nacional B de Argentina. Ook de superclasico River Plate – Boca Juniors vindt dit voetbaljaargang niet plaats. In Argentinië zijn drie clubs die vanaf de start van de profcompetitie in 1931 tot vorig seizoen nog nooit zijn gedegradeerd. Dat zijn de Boca Juniors, Independiente en River Plate. Het is bijna niet te begrijpen dat bijvoorbeeld toonaangevende Europese topclubs zoals FC Barcelona, Manchester United, Bayern München of Inter Milaan zullen of kunnen degraderen.
Gelukkig staat River Plate er goed voor in de competitie en waarschijnlijk zullen ze weer promoveren naar de hoogste afdeling. River Plate staat ook bekend om de vele spelers die via deze club terecht zijn gekomen in de Europese competitie. Hier volgen een aantal bekende spelers die voor de Los Millonarios hebben gespeeld:
[column size=”1-2″]

Gonzalo Higuain (Real Madrid)
Javier Mascherano ( FC Barcelona)
Javier Saviola  (SL Benfica)
Gabriel Batistuta  (o.a. Inter Milaan)
Hernan Crespo (Genoa)
[/column]

[column size=”1-2″ last=”1″]
Julio Cruz (ss Lazio)
Maximiliano López (Gremio)
Pablo Aimar (SL Benfica)
Claudio Caniggia (o.a. AS Roma en Boca Juniors)
Alfredo di Stafano (Erevoorzitter van Real Madrid)
[/column]

River Plate is nog steeds een grote club in Zuid Amerika.  doelpuntenmachine van weleer David Trezeguet, die jarenlang te bewonderen was in de Italiaanse serie A bij Juventus, heeft dit seizoen een opmerkelijke transfer gemaakt en speelt zijn wedstrijden voor River Plate. Het is werkelijk fantastisch om te zien. Natuurlijk ontvangt Trezeguet een leuk salaris bij de Argentijnen, maar had hij niet veel meer kunnen verdienen in de Russische of Chinese competitie?

‘hoe die snoeiharde verdedigers met hun lange manen en getatoeëerde onderarmen wekelijks bikkelen’

 

River Plate is ook nu weer eens in het bezit van een toptalent. Lucas Ocampos is met zijn zeventien jaar een nieuw groeibriljant die binnen afzienbare tijd zijn entree gaat maken voor één van de Europese topclubs. Als voetballiefhebber hoop ik echt dat River Plate dit seizoen promoveert naar de hoogste afdeling. Ik zie het al voor me, hoe die snoeiharde verdedigers met hun lange manen en getatoeëerde onderarmen wekelijks bikkelen om samen met hun verfijnde technische spelmakers naar een kampioenschap toewerken. De voetballiefhebbers kunnen dan weer genieten van de superklassieker, de superclasico. Want zeg nu zelf, dat is toch op zich een reden waarom er voetbal gespeeld wordt.

2 antwoorden
 1. F.Hesselink zegt:

  Ben niet zo heel bekend met de club, maar kon altijd wel de verdiensten van met name batistuta waarderen in Europa. Zal ook eens letten op die Lucas Ocampos

  Groet,

  Freddy

  • Jacob Grave zegt:

   Hallo Freddy,
   Ik vind het zelf altijd interessant om de talenten uit Zuid Amerika te volgen. Dit deed ik ook al met Pablo Piatti, momenteel uitkomend voor het Spaanse Valencia. Ocampos is ook zo’n talent wat binnenkort op de Europese velden rondloopt. Je hebt echter ook wel talenten die compleet mislukken in Europa. Denk eens aan Mathias Cahais. Deze speler was aanvoerder van het jeugdteam van Argentinie wat zo’n 5 a 6 jaar geleden wereldkampioen werd. Van Boca Juniors ging hij naar FC Groningen. Hij kwam verwachtingsvol naar de Euroborg maar mislukte compleet in het hoge noorden. Een illusie armer vertrok Cahais wederom naar Argentinie. Zo kan het dus ook gaan.

Reacties zijn gesloten.