Il calcio è dei tifosi – voetbal is van de supporters

Toen voetbal nog van zijn supporters was; Voetbal77

Toen voetbal nog van zijn supporters was; Voetbal77

Ik voel me als supporter van een professionele voetbalploeg altijd trots dat ik niet de enige ben die aan het schreeuwen is. Ook ben ik blij dat er mede supporters zijn die de moeite en de creativiteit op kunnen brengen om van een stadion een echt concert gebouw of een kunstgalerie te maken. Een plek om je mening, gevoelens je onvrede of juist steun te uiten. Vaak worden complete Picasso’s  gemaakt met de meest briljante teksten en afbeeldingen, verantwoordelijk voor dat enorm vervullende gevoel van verbondenheid en sfeer; dat wat voetbal is in al zijn glorie.

De groep supporters die dit soort sfeeracties maken en bedenken worden “tifosi” genoemd. Tifo betekend het aftroeven van je tegenstander door je trots te laten blijken jegens een c. De tifosi in Nederland zijn fanatiek en maken van alles. Er worden voor speciale gelegenheden unieke banieren gemaakt. Dit zijn hele grote spandoeken, die soms wel een grote van een compleet vak op de tribune hebben. Meestal zijn in de stadions mega grote vlaggen te zien in alle vormen en maten maar de acties welke ik persoonlijk het mooiste vind zijn de acties waarbij het gehele publiek van een tribune, of soms zelfs van een compleet stadion, flyers omhoog moet houden om te laten zien hoe trots ze zijn op hun club. Meestal creëren de supporters hiermee een gigantische beeltenis zoals de naam van hun club zelfs een foto vaneen specifieke speler ter ere van een afscheid of ter nagedachtenis, ontsproten vanuit trots, saamhorigheid, eerbied en respect. Rillingen krijg ik ervan wanneer het gehele stadion wordt omgetoverd in de kleuren van de thuisploeg. Door dit soort acties ontstaat er een geweldig schouwspel van kleuren en een gezonde rivaliteit tussen de verschillende supportersgroepen. Hiermee wordt de sfeer aan het begin van een wedstrijd bepaald, het is de twaalfde man op zijn best!

 

‘Misschien wordt het tijd om voetbal terug te geven aan de supporters’

 

Helaas wordt het deze groepen, onnodig, moeilijk gemaakt om zich als tifosi te gedragen omdat ze (door hun fanatisme) ten onrechte als hooligans worden beschouwd. Verschil is dat het hooliganisme uit Engeland komt en vooral gericht is op geweld, terwijl dit tifoïsme uit Italië komt en niets met geweld te maken heeft. In Venlo werden, voorafgaand aan de wedstrijd, vlaggen afgepakt door Politie Venlo. Er is geen vrijheid betreffende de attributen welke gebruikt worden om  sfeeracties te houden. De Grolschveste verbood supporters van de uitspelende ploeg de spandoeken bij een sfeeractie tegen moderne voetbal. Gelukkig vonden de supporters hier weer iets op en waren er andere spandoeken te zien. Misschien wordt het tijd om voetbal terug te geven aan de supporters. Terug geven aan diegene die het betaald voetbal mogelijk maken.

Tifo acties vergen een goede planning en veel voorbereiding

Eerlijkheid gebied mij ook het andere perspectief even te benoemen. Ja, er zijn groepen, hele kleine groepen overigens, die niet in de geest van tifosi handelen. Helaas dragen deze ogenschijnlijke supporters geen groot rood uitroepteken bovenop hun hoofd en valt het onderscheid moeilijk te maken voor de handhavers. Door de jaren heen echter, zijn juist deze incidenten het toonbeeld geworden van het moderne voetbal. Het zijn de incidenten immers die populistisch het meest interessant zijn voor de media om te vertonen en de algehele perceptie van de mens wordt op deze manier slechts eenzijdig gevoed, daar waar er zoveel meer en zoveel moois is dat voetbalsupporters te bieden hebben. Burgemeesters en overheidsinstanties worden echter op hun beurt ook weer gedwongen door de invloed van dezelfde media om hiertegen maatregelen te nemen en er is natuurlijk geen bestuurder die door een incident imagoschade wil oplopen wanneer er niets werd ondernomen. Ook de KNVB is bang voor een boete, maar eerlijk is eerlijk, ook voor deze partijen is de oplossing moeilijk. De werkwijze nu echter, is ronduit abominabel. Ieder incident, smoort de werkelijke tifosi in veelvoud en daarmee de voetbalsport in totaliteit. De twaalde man is geschorst voor het leven?!

 

‘De twaalde man is geschorst voor het leven?!’

 

Door deze kiem-smoring is wat overblijft frustratie hetgeen er voor zorgt dat de genoemde incidenten nu juist een toonbeeld worden en slechts een zijde van die medaille uiting kan vinden. Waar Tifosi namelijk enorm goed geplande en uitgedachte acties zijn die een lange voorbereiding vergen en vele schouders om samen te werken, kost het slechts een enkele man om een ongewenst object op het veld te werpen of het veld op te rennen om het hen lastig te maken. Momenteel zorgt deze verharding voor een negatieve spiraalwerking; gemeentes en handhaving werken aan zelfvervulling van deze verharding en acteren alleen op symptoomgedrag. Ze zouden het woord abolitionisme eens moeten opzoeken in het criminologisch woordenboek. Mijn wens: Geef ons, ons spelletje terug.

Orde handhavers zijn al lang het perspectief kwijt dat de meeste supporters komen voor de lol, voor een potje voetbal. Zij vervallen momenteel in irreële maatregelen en beperken niet alleen het supporterswezen, maar langzamerhand ook steeds meer de rechten van de supporter als mens, waarbij je verplicht wordt met een streng gecontroleerde buscombi te reizen wanneer je een wedstrijd wenst te bezoeken. Hierbij worden alle attributen die ook maar enigszins bij zouden kunnen dragen aan de beleving van het spelletje worden afgedaan als een potentieel moordwapen. De Groningen Fanatics, een meest prachtige tifosi groep, boycot nu de uitwedstrijd naar Excelsior in verband met deze bus-combi. Begrijp ze niet verkeerd hoor want ook zij willen een mooie wedstrijd zonder incidenten, maar vertikken het om als crimineel te worden behandeld, en terecht. Tenslotte zijn het de supporters die het hele spelletje mogelijk maken. Het is geen wrange vergelding, maar een uiterste noodkreet van supporters die hun plezier terug willen in een spel dat eens van hun was…

Ultieme sfeeropname. Ware Tifo gaan verantwoord om met rook

wauw!

Er zijn 1001 mogelijkheden het stadion te vervullen met sfeer zolang het niet onmogelijk wordt gemaakt.

Een aantal tifos in Nederland zijn: Brigata Tifosi (De Graafschap), Legio Noviomagum (NEC), Groningen Fanatics (FC Groningen), Tilburg Tifosi (Willem II), Vak-D (Almere City), Tifo Rotterdam (Feyenoord). Vele hebben een eigen website en zijn een bezoekje meer dan waard.

4 antwoorden
 1. Boze Fan zegt:

  Onder druk van supportersverenigingen en webmasters heeft FC Groningen zijn standpunt met betrekking tot de kaartverkoop plotseling (mede) afhankelijk gemaakt van raadpleging van tot meninggeven uitgenodigde brievenschrijvende achterban! Blijkbaar werpt de eerder gedane toezegging, om de kaartverkoop op te starten teveel weerstand op bij eerder genoemde clubs ( en officials, die nu ook eens de zware FanTour zouden moeten doorstaan). Het standpunt van alle partijen is inmiddels duidelijk. De suwpportersverenigingen roepen hun leden en anderen op om hun standpunt kracht bij te zetten door de wedstrijd te boycotten. Blijkbaar is het vertrouwen van de verenigingen in hun leden echter te klein en proberen zij nu FC Groningen te bewegen die beslissing voor alle supporters te maken door de FanTour onmogelijk te maken. Zonder deze ophef waren er waarschijnlijk niet meer dan 50 supporters gegaan, mede door het onmogelijke tijdstip en de maatschappelijke verplichtingen van supporters die niet kunnen of willen snipperen. Een relatief makkelijke beslissing dus, om rechten van een kleine groep de nek om te draaien ten faveure van de stemmingmakers. Hans Nijland moet zich afvragen of hij dezelfde onzalige weg wil bewandelen als zijn amice popie Jopie M. Van F C Twente die dit kunstje ook al eens flikte met een ontmoeting met een club uit de kelder (VVV). De toen okk als valselijk argument gebruikte reden om geen uitsupporters toe te laten, nl. Het vragen van landelijke aandacht voor de willekeur van plaatselijke bestuurders ten nadele van uitsupporters, had bijna geen effect. Ook daar werd gekozen voor een kleine speler uit de eredivisie. Daarentegen zouden de oorspronkelijke plannen van Hans & Co. juist heel veel landelijke aandacht kunnen genereren! FC Groningen roept dus op om je beargumenteerde mening aangaande hun keuzeprobleem per brief aan hen voor te leggen. Zij zullen dan , in al hun wijsheid, beschikken over de individuele vrijheid van de supporter. Voor het bestuur staat de populariteit op spel (las ergens : ..hebben geen ballen..) , voor de supporter echter een veel groter goed. VRIJHEID. Ik hoop dat men dit in de bestuurkamer ook beseft!

  • Andre Benthem zegt:

   Beste fan, ik ben het helemaal met je eens dat men uitsupporters vaak ten onrechte uit stadions houdt. Ook ben ik van mening dat diegene, die hierover besluiten maken niet op de hoogte zijn. Ze hebben geen benul van wat ze supporters aandoen. Oké het is door een kleine groep verpest voor ons, fans maart ik ben niet voor groepsstraffen naar ik pleit voor het straffen van het individu. Hans en co. weten niet hoe het met uitsupporters gaat. Ik vind het daarom niet raar dat ze de supporter om hun mening vraagt. Ik hoop dat er iets kan veranderen en dat wij onze vrijheid terug krijgen.

 2. Job Grave zegt:

  Genieten van het thuispubliek van Bayern München, dat moet de spelers toch een boost geven of zullen ze dit niet meer merken?

  • Andre Benthem zegt:

   Natuurlijk merken spelers dat.zij genieten ook van de duizenden supporters die voor hun naar het stadion komen. Behalve als het slecht gaat dan haten ze de supporter ha ha en terecht

Reacties zijn gesloten.