De juiste man op de juiste plaats in de jeugdafdeling

De een is jarenlang speler op niveau geweest zoals Wim Jonk of Michel Kreek bij Ajax. Een ander is bevlogen vader van een ambitieuze speler en weer een ander heeft nooit zelf gevoetbald maar wist vooral op zondagavond te vertellen hoe het beter moet. Jeugdtrainers heb je in alle soorten en maten. Maar wie
is nu geschikt voor welk jeugdteam?

 

‘in een groep en met een bal gedragen ze zich compleet anders dan bij moeders op de bank’

 

Als jeugdtrainer moet je jezelf twee dingen afvragen: Bij welke categorie wil ik trainer worden? Maar veel belangrijker nog; bij welke categorie kan ik het beste trainer worden? Een voorbeeld; een ervaren speler die altijd op niveau gespeeld heeft wordt trainer van een E- elftal, maar wat blijkt:  hij is te fanatiek, verlangt teveel van zijn spelertjes, zijn oefeningen hebben een te hoge moeilijkheidsgraad etc… Op voorhand leek deze keuze helemaal top; een ervaren speler die de E-lichting wel even stukken beter zou maken maar het tegendeel werd bewezen. Voordat men zich stort in het trainen van een jeugdelftal is het dus essentieel om een goed beeld te krijgen van jezelf en wat je voor ogen hebt met de jeugd. Je wilt immers dat je methodieken effectief zijn en er synergie ontstaat tussen jouw training en en de spelersgroep. Door je hier van bewust te worden kan men een betere keuze maken voor de leeftijd welke onder je hoede te nemen. Ook het mee laten lopen bij sommige teams is een leuke optie, zo kan iemand zien en ervaren hoe een bepaalde leeftijdscategorie is. Want geloof mij op mijn woord; kinderen in een groep en met een bal gedragen zich compleet anders dan bij moeders op de bank. Op deze manier kan zich zo een beter beeld gevormd worden voor welke leeftijdscategorie de aanstaande jeugdtrainer geschikt is eventueel.

 

‘praatje, plaatje, daadje”

 

Is er een keuze gemaakt dan kan de toekomstig trainer bijvoorbeeld een tijdje een ervaren jeugdtrainer gaan assisteren met het geven van trainingen. Zo kan hij langzaam aan in dribbelen en dan ingewerkt aan het nieuwe seizoen beginnen. Verder is het wenselijk om natuurlijk een staf te hebben die alles zelf in huis heeft. Ik bedoel hiermee dat de trainer zelf een oefening voor kan doen en het ook kan overbrengen, het wel bekende, praatje, plaatje, daadje. Onverminderd een der beste tools in het opleiden van jeugdige voetballers. Zelf train ik nu al een paar seizoenen met 3 trainers. Samen met een andere ervaren trainer begeleiden wij elk seizoen een beginnend trainer die ook graag jeugdtrainer wil worden. Dit heeft voor ons meerdere voordelen. Zo kunnen we extra aandacht geven aan spelers. Ze hebben meerdere ogen op hen gericht en zo kunnen wij meer observeren. De speler zelf heeft geen kans om te verzaken.
Tijmen de Boer met de bal aan de voetDe ‘stagiair’ kijkt eerst een aantal trainingen af alvorens hij dan zelf naar het geven van eigen training toewerkt. We geven dan met een tweetal de training en de ander loopt te observeren of geeft individuele aandacht. Dit werkt perfect voor ons. En in deze samenstelling wordt er weer een enthousiaste trainer klaar gestoomd voor de vereniging en dat levert een win- win situatie op.  Op deze manier kan een goed beeld gevormd worden van de toekomstige trainer en is het toewijzen van de juiste leeftijdscategorie een al wat makkelijkere keuze geworden. Ook het trainen van de f- jes tot de c-junioren is voor een potentiële trainer wenselijk om zich al doende een beeld te vormen van wat er op elk niveau gevraagd wordt en wat je ze moet (kunnen) leren. Zo kan men zich optimaal voorbereiden op de volgende leeftijdscategorie. Zo zie je maar dat er nog wat bij komt kijken om de juiste man op een juiste plaats neer te zetten en dat het nogal wat noppen in de aarde kan hebben. Tja wat kan een simpele keuze om jeugdtrainer te worden plots zo complex lijken. Op een later moment ga ik graag verder in op de diverse aspecten.

 

2 antwoorden
 1. F.Hesselink zegt:

  Alleen op deze manier kun je ook de behoefte van de jeugd veilig stellen en zorg dragen dat die centraal staat, daar gaat het toch om en niet om de ambities van trainers. Goed over nagedacht Tijmen.

  • Jacob Grave zegt:

   Hallo Freddy,

   Goed om te zien dat SV Urk goed nadenkt over de keuze van de trainers. Het blijkt dus dat je als jeugdtrainer na moet denken bij welke leeftijdscategorie je het beste past.

Reacties zijn gesloten.