De 10 meest voorkomende voetbalblessures

Voetbal is niet voor mietjes

Voetbal is niet voor mietjes

Veldvoetbal is een erg populaire sport in Nederland. Doordat deze sport veel beoefend wordt is de kans op een voetbal-blessure ook groot. Jaarlijks ontstaan zo’n 620.000 blessures door veldvoetbal. Dit is ongeveer 18% van het totaal aan sportblessures. Een derde van alle op de spoedeisende hulp behandelde sportblessures is veroorzaakt door veldvoetbal. De kans dat een veldvoetballer een blessure oploopt waarvoor behandeling op de spoedeisende hulp afdeling nodig is, is bijna vier keer groter dan gemiddeld bij sporten, maar kleiner dan bij zaalvoetbal.

Bijna 90% van de door veldvoetbal geblesseerd geraakte sporters is man. De helft van de geblesseerde veldvoetballers is tussen de 10 en 20 jaar. Is dit hoge aantal blessures te voorkomen?

Om meer te weten te komen over blessures in betaald voetbal is het Blessure Informatie Systeem (BIS) opgezet. Dit geeft onthullende feiten. In 2007 waren 965 blessures geregistreerd in BIS. Gemiddeld werden 34 blessures geregistreerd per club met een minimum van 10 en een maximum van 108 blessures. Het aantal plotseling ontstane blessures was 67%, ruim twee maal zoveel als het aantal geleidelijk ontstane blessures (30%). In 85% van het aantal gevallen ging het om een nieuwe, niet eerder opgelopen blessure. In 15% van de gevallen was het een recidief (terugkerende blessure). De gemiddelde duur van een blessure is 34 dagen.

 

‘Wat is er aan de hand, hoe ga je er mee om  en hoe kun je dergelijke blessure voorkomen’

 

Bijna de helft (49%) van het aantal blessures ontstaat tijdens het spelen van wedstrijden. Dit geeft duidelijk aan dat het blessure risico tijdens wedstrijden hoger is dan tijdens een training (34%). De overige blessures ontstonden tijdens warming up en cooling down en van 10% was niet bekend wanneer ze ontstaan zijn.

Maar hoe ontstaan de blessures en hoe kun je ze voorkomen? De meeste blessures (ongeveer 48%) ontstaan door vallen. Dit is inclusief verzwikken en verstappen. Verder ontstaan veel blessures (ongeveer 29%) door lichamelijk contact. Dit geldt zowel voor contact tussen de spelers zoals een trap of een schop (± 13%), als contact met de bal (± 11%). Het been is het meest gevoelig voor blessures in veldvoetbal. De meest voorkomende blessure locatie is de enkel (27%), gevolgd door de knie (22%), bovenbeen (11%) en onderbeen (9%). Hieronder staat een tabel met de meest voorkomende voetbalblessures.

De komende tijd zullen de blessures één voor één behandeld worden. Wat is er aan de hand, hoe ga je er mee om (behandeling) en hoe kun je dergelijke blessure voorkomen (preventie). Heb jij ook een voetbalblessure gehad, of nog steeds last van, laat het ons weten.

Volgende week zal aandacht besteedt worden aan de enkelblessures.

Bronvermelding:

Factsheet BIS betaald voetbal, TNO

Factsheet veldvoetbal, Consument en veiligheid.

3 antwoorden
 1. job zegt:

  Hallo Caroline,

  Ik heb zelf 2x een kruisband blessure opgelopen. 2x heb ik mijn kruisband van mijn linkerknie afgescheurd inclusief beide keren meniscus letsel. Vandaar dat ik eigenlijk min of meer gedwongen was om mijn kicksen voorgoed op te bergen en dat terwijl ik halverwege de twintig was.
  Als ik nu op tv een speler zie die een kruisbandletsel oploopt dan vliegen de rillingen over mijn lichaam. Deze blessure kan je simpelweg je carrière kosten.

  • Caroline zegt:

   Beste Job,

   Wat naar dat je 2x je kruisbanden hebt afgescheurd. Het is inderdaad een blessure die voetballers hun carrière kan kosten. Hoewel het goed kan genezen, zal een eens gescheurde kruisband altijd een zwakke plek blijven vormen. De stabiliteit in je knie wordt nooit meer zoals die was. Gelukkig zijn er aanvullende middelen zoals kniebanden of kniebraces die de stabiliteit in je knie kunnen ondersteunen.

 2. Tiebo Jacobs zegt:

  Verbaas me er over dat de meeste blessures ontstaan door het vallen en in hoeverre zou een goede of betere grasmat dit dan kunnen voorkomen? De meeste amateurvelden waarop ik heb gespeeld kennen zo hun periodes waarin ze altijd hard zijn en dat is niet fijn als je vol overgave speelt. Ook kijkend naar het artikel over Brugge verschuift mijn idee over het belang van het veld toch wel door deze inzichten.

Reacties zijn gesloten.