Talentenneusje FC Groningen; neusje van de zalm

Luis Suarez
Een voetbalclub kan op uiteenlopende wijzen aan zijn manschappen komen. Barca plukt regelmatig de vruchten van hun wonderlijke jeugdopleiding en Manchester City en Chelsea hadden het geluk een oliesjeik met een bibberende broekzak tegen te komen. FC Groningen op zijn beurt, moet het van de scouting hebben… Een synoniem voor scouten is ontdekken of stuiten op. Het spreekt voor zich dat we de Groningers niet mogen spiegelen aan Barcelona, Manchester City of Chelsea. Waar het om gaat echter, is dat zij op eigen succesvolle wijze aan hun spelers komen. FC Groningen staat aan de top van de eredivisie als het gaat om het scoutingbeleid. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar negeren kun je het niet.

Met Grads Fuhler, Jurrie Koolhof en Henk Veldmate heeft de club hier een sterk fundament. Veel spelers die door de noorderlingen gescout en vervolgens aangetrokken worden, spelen maar een paar jaar voor de FC, waarna zij voor goed geld worden doorverkocht. Hieronder een overzicht van spelers die door Groningen gescout zijn en vervolgens naar een grotere competitie of club zijn vertrokken:

Erik Nevland; de vrolijke Noor kwam in 2004 van de Noorse club Viking Stavanger. Nevland was zeer populair in Groningen wat hem in 2007 de eretitel ” Groninger van het jaar” opleverde. In het seizoen 2007/2008  vertrok de Viking naar Fulham voor 2,5 miljoen.  tegenwoordig schiet Nevland nog geregeld raak voor zijn oude liefde, Viking Stavanger, uit Noorwegen.

Luis Suarez kwam in 2006 over van CD Nacional uit zijn geboorteland Uruguay. Groningen betaalde om en nabij 1,5 miljoen en verkocht hem een jaartje later voor 8,5 miljoen aan Ajax. Een goede belegging zeg ik. Tegenwoordig komt El Pistolero (het konijntje) uit voor Liverpool. Suarez verwierf bij Ajax veel bekendheid om zijn swalbes in het zestien meter gebied. Inmiddels is Suarez toch wel uitgegroeid tot een topspits in de Premier League en daar mogen ze bij FC Groningen trots op zijn.

Marcus Berg werd in 2007 voor 3,2 miljoen door Groningen overgenomen van de Zweedse topclub IFK Göteborg. In 2009 vertrok Berg voor 10,5 miljoen naar HSV. Berg wist de lederen flap in twee seizoenen tijd maar liefst 32 keer in het net te doen belanden.

Andreas Granqvist kwam in 2008 voor 1 miljoen van Wigan Athletic en vertrok in 2011 naar Genoa voor 2 miljoen. Granqvist viel met name op door zijn imposante gestalte. Hij wist in het seizoen 2010/2011 elf keer te scoren. Dit is opvallend veel voor een centrale verdediger.

Tim Matavz werd in 2007 weggeplukt van het Sloveense ND Gorica voor een slordige 1,1 miljoen en vertrok in 2011 voor 6 miljoen  naar PSV. In het begin leek Matavz te floppen in de Euroborg en zelfs een verhuurperiode aan Emmen bracht niet het gewenste resultaat. Toch is het Matavz gelukt om het net te vinden. Het is heel goed geweest van de Technische staf van Groningen om vertrouwen te houden in Matavz. Menig voetbalclub had de speler in de uitverkoop gedaan.

Bruno Silva vertrok min of meer op eigen verzoek in de winterstop van het seizoen 2007/2008 naar Ajax. Helaas voor Silva is hij na zijn periode bij de FC niet meer gelukkig en succesvol geweest. Het publiek in de Arena heeft weinig spectaculaire rushes van de Uruguayaan gezien.

Frederik Stenman, als hekkensluiter in dit overzicht, vertrok helaas in de zomer van 2011 transfervrij naar Club Brugge. Stenman vormde in het seizoen 2010/2011 een zeer succesvol duo op de linkerflank met de huidige sterspeler van de FC; Dusan Tadic.

Erik NevlandOok nu druipt het talent er bij de FC vanaf. Neem Dusan Tadic, Lorenzo Burnet, Virgil van Dijk, Leandro Bacuna  en de nieuwe bonkige spits David Texeira. Dit zijn allemaal spelers die over een paar jaar de stap naar de top kunnen maken. Voor FC Groningen is Grads Fühler kort geleden gestationeerd in Peru. Vanuit het land der Inca’s verricht hij zijn speurtocht naar nieuw talent door Zuid-Amerika. De Italiaanse subtopper Udinese heeft een samenwerkingsverband met de Groningers weten overeen te komen om zo gezamenlijk te profiteren van de kunde van Grads Fühler. Ik vind het knap dat het de FC toch keer op keer lukt om hun selectie te voorzien van vers getalenteerd bloed. Fühler heeft onder andere Texeira en diens landgenoot Matias Jones gescout. In de afgelopen winterstop gonsden de geruchten door de voetbalwereld dat het Engelse Liverpool interesse had in Texeira. Ik vrees voor iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt, dat ook deze speler uit Uruguay niet veel langer meer in de Euroborg te bewonderen zal zijn.

Als je na het lezen van dit artikel nu denkt dat er meer clubs zijn die net als de FC een neusje hebben voor talent laat het me dan weten…

1 antwoord
  1. F.Hesselink zegt:

    mooi stukje; ik denk ook wel dat Groningen een van de beste is op scoutinggebied, zal ook wel eens wat geluk bij zitten, maar ook dat moet je afdwingen.

Reacties zijn gesloten.