Stenman; kreupele klokkenluider van Brugge

Slecht voetbalvled

Mag je dit nog een voetbalveld noemen?

Zondag 19 februari 2012, een competitiewedstrijd in de Belgische eerste klasse tussen Club Brugge – Kortrijk. De match is 40 minuten onderweg als de Zweedse linksback Frederik Stenman (ex FC Groningen) zonder dat er een tegenstander in de buurt is, de bal krijgt aangespeeld. Stenman neemt de bal in de loop mee en opeens stort hij neer op het weiland in Brugge. Op You Tube is te horen en te zien dat Stenman het uitschreeuwt van de pijn. Hij komt boven de commentator uit. Iedere voetballiefhebber die de beelden aanschouwt krijgt kippenvel van hetgeen zojuist gebeurd is.

‘Dit is ontoelaatbaar. Op deze akker zou een boer zijn koeien niet durven sturen, uit angst dat ze hun benen zouden breken’, was Club Brugge-trainer Daum zondag 19 februari 2012 woest over de staat van het veld.
Bron: sportwereld, nieuwsblad.be

Al gauw blijkt de ernst van de situatie en wordt duidelijk dat er iets goed mis is met Freddy. De diagnose die gesteld wordt gesteld en de achillespees blijkt afgescheurd. Dit houdt voor Stenman in dat hij zes tot acht maanden niet inzetbaar is en hierdoor het EK mist.

Is het in de huidige voetbalwereld mogelijk dat er clubs zijn met waardeloze velden? Nee is mijn antwoord, dit zou niet moeten kunnen. In de voetbalwereld proberen we op allerlei manieren toonaangevend te zijn door o.a. het bouwen van hypermoderne stadions, super de luxe trainingscomplexen met alles erop en eraan, skyboxen, veldverwarming, bubbelbaden in de kleedkamers, recaro stoeltjes in de dug out en ga zo maar door. Maar wat heb je nu echt nodig om het spelletje te spelen dat van ons allemaal is? 1 bal, 22 spelers, 1 scheidsrechter en 2 grensrechters, 2 goals en jawel 1 bespeelbaar veld!

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat de gladiatoren in de arena’s hun werk moeten uitvoeren op een grasmat wat de naam voetbalveld niet mag dragen. In Afrika zie je vaak velden die op steppes lijken. In Nederland heeft de Amsterdam Arena het beruchte imago en al diverse keren een nieuw tapijtje gekregen. Zelfs in het amateurvoetbal zie je nog betere velden en deze worden doorgaans onderhouden door vrijwilligers met hart voor hun cluppie. Veelvuldig hoor je een woordvoerder van een club dan zeggen dat de velden zwaar te lijden hebben onder de vele wedstrijden. Ik moet hier best om lachen. Bij de vereniging waar ik wekelijks tegen een bal trapte had je twee velden. Op het hoofdveld speelden op een zaterdag o.a. de jeugdteams, het tweede elftal en om half drie ook nog eens het eerste. Deze velden lagen er ook niet altijd als een biljartlaken bij maar een dergelijke blessure als die van Stenman heb ik er nog nooit op gezien.

 

‘Als het kalf verdronken is dempt men de put’; een bekend gezegde dat hier klaarblijkelijk bevestiging vindt’

 

Het mooie is dat de stad Brugge verantwoordelijk is voor de plaggen in het stadion. Niet alleen de plaatselijke Club speelt er zijn wedstrijden maar ook Cercle werkt zijn wedstrijden in dit stadion af. Dan is het misschien logisch dat dit veld het zwaar te verduren heeft, maar waar ik mij dan boos om kan maken is dat er nu plots wel actie wordt ondernomen. ‘Als het kalf verdronken is dempt men de put’; een bekend gezegde dat hier klaarblijkelijk bevestiging vindt. Nu gaat stad Brugge namelijk wel kijken of er niet met spoed een nieuwe grasmat in het Jan Breydelstadion gelegd kan worden.

Frederik Stenman

Frederik Stenman

Helaas heeft Stenman hier niets aan en zou zijn herstel er niet sneller om gaan maar een discussie is aangewakkerd. Hij moet het maar doen met een rol als nobele klokkenluider. Omdat we ook opbouwend willen zijn wil ik de stad Brugge er afsluitend op attenderen eens een kijkje te nemen langs de provinciale weg N34 gelegen tussen Gieten en Emmen in het mooie Drenthe. Hier liggen graszoden te groeien totdat ze groot en sterk genoeg zijn om als biljartlaken te fungeren voor menig betaald voetbalclub over de hele wereld.

Maar als er iets is dat een speler motiveert om zich een weg terug te vinden… Dit zijn supporters:

7 antwoorden
  • Jacob Grave zegt:

   Een ongeluk zit idd in een klein hoekje maar van een profclub mag je toch verwachten dat ze er alles aan doen om onnodige blessureste voorkomen. Daar hoort zeker een bespeelbaar veld bij zonder pollen en losliggende plaggen. Het is moelijk om te bewijzen dat de opgelopen blessure van Stenman aan het veld te wijten is maar dat dit veld er waardeloos bij lag dat valt zeker niet te ontkennen.

  • Tiebo Jacobs zegt:

   Ben geen expert, maar hoe kan zomaar een achillespees afscheuren?! Zit zo een blessure wel in een klein hoekje? Is Stenman blessuregevoelig. Niet toch? Misschien in een klein hoekje maar een ongeluk staat ook nooit op zichzelf. Misschien reeds overbelast en was dit de druppel? Er wordt geen rare beweging gemaakt. Word er gewoon beetje eng van. Het zou ook mij kunnen overkomen! Feit is wel dat iemand nu het boetekleed aantrekt en het veld door de verantwoordelijken wordt bekritiseerd. Dat is toch winst, maar ook hypocriet zoals Jacob al stelkt dat dit eerst moet gebeuren…

   Laatste tribute is overigens te gaaf. Kippenvel…

 1. JvG001 zegt:

  Een achillespees is niks andets dan de aanhechting van de kuitspier op de hak. Het afscheuren ervan is dus eigenlijk een hele zware spierscheuring… overbelast misschien, extra oorzaak het veld misschien maar dé oorzaak, daar heb ik mijn twijfels over. Blijft natuurlijk wel staan dat velden goed moeten zijn.

  • Dre zegt:

   Ik heb even een beetje onderzoek gedaan en het blijkt dat je met een afgescheurde achillespees je niet meer kunt lopen. Best wel grote blessure zeg maar. Ook kan het veld een invloed hebben gespeeld bij deze blessure. Ik vind het absurd dat een proffesionele voetbal vereniging het niet voor elkaar kan krijgen om een behoorlijke grasmat neer te leggen ik bedoel er wordt volgens mij dik geld voor betaald. Of ou dit komen doordat de grasmat niet alleen wordt gebruikt om op te voetballen maar ook voor popconcerten of amerikaans Footbal? De grasmatten in Nederland krijgen onvoldoende rust om volledig te herstellen voor een wedstrijd.

   • Jacob Grave zegt:

    Hallo André,

    Doordat een stadion multifunctioneel wordt gebruikt gaat dat inderdaad ten koste van de graszoden. Ik vind het jammer dat men veel geld uitgeeft voor spelers, salarissen, randzaken maar dat je vaak ziet dat de velden vergeten worden. Stenman is nu de dupe van het weiland in Brugge. Brugge op zijn buurt krijgt de deksel op zijn neus want Stenman is lange tijd niet inzetbaar en ontvangt toch maandelijks zijn loonzakje.
    Het gezegde ‘boontje komt om zijn loontje’ gaat niet helemaal op voor Stenman als individu maar voor de massa wel.

    groeten Job

    • Dre zegt:

     Jazeker baal er ontzettend van dat ze het veld (links) laten liggen. uit onderzoek blijkt dat je met een goede grasmat minder blessures hebt. Doordat je minder blessures hebt bespaar je geld welke je weer in belangrijke zaken kan steken zoals het veld.

Reacties zijn gesloten.