Rusland vormt bedreiging voor Europese topcompetities

Guus Hiddink

FC Anzhi Makhachkala heeft na de nodige topvoetballers nu ook een toptrainer aangetrokken. Niemand minder dan onze Guus Hiddink uit het mooie Varsseveld mag de club uit Dagestan aan successen helpen. Ik denk dat Hiddink tot een paar jaar terug niet had kunnen verzinnen dat hij trainer zou worden in een regio die beheerst wordt door rebellen, corrupte politici en hele rijke mensen met veel invloed. Hiddink ziet waarschijnlijk een uitdaging om met de club successen te behalen in de Russische competitie en in Europa.

Wie een aantal jaren geleden gevraagd werd welke bekende voetballers er in Rusland spelen, zou waarschijnlijk niet verder komen dan een enkeling en wat mompelen. Het opnoemen van een aantal clubs was al moeilijk. In Europa hadden we weleens gehoord van Spartak Moskou of CSKA Moskou, waarbij Spartak de club van het volk is en CSKA de club van het leger, ook wel de “Rode leger club”.

Tegenwoordig is de Russische competitie hot. De een na de andere topspeler tekent een contract bij een Russische club. Als ik voetballer zou zijn geweest en er kwam een club genaamd Anzhi Makhachkala dan zou mijn eerste gedachte zijn geweest: Anzhi wie?! Hoeveel graden minus is het daar wel niet en ik denk terstond aan grauwe troosteloze gebouwen met exact evenzo grote tuinen en huizen vanuit het communistische tijdperk. Heden ten dage zie je dat het voetballers niet veel meer uitmaakt waar ze voetballen, maar eerst gaan kijken wat ze kunnen verdienen. Is dit erg dat spelers zo denken vraag ik mij af? Ja en nee. Als beginnend voetballer droom je er van om bij een toonaangevende club terecht te komen. Je denkt niet gelijk aan de Russische competitie. Voetballers gaan ook steeds meer beseffen dat je in een zo kort mogelijke tijd moet proberen om je schaapjes op het droge te krijgen. Waar je dan voetbalt, dat neemt men op de koop toe. Het een kwestie van vraag en aanbod.

De meest excentrieke spelers voetballen in Rusland. Een aantal toppers van nu zijn Samuel Eto’o, Roberto Carlos, Yuri Zhirkov en Mbark Boussoufa die allemaal uitkomen voor Anzhi Makhachkala. Binnen de gelederen van Zenit St Petersburg wordt de kar voornamelijk getrokken door Bruno Alves, Danko lazovic en de Porugees Dany. Maar zelfs de Japanner Keisuke Honda vertoont zijn kunde bij een Russische club. Samen met Vagner Love, Mark Gonzales en Ahmed Musa doet hij een rondootje op de traing bij CSKA Moskou. Die andere club in Moskou moet het doen met namen als Alex, Welliton, Clemente Rodriquez, Ari en niemand minder dan onze eigen Demy de Zeeuw.

 

‘Zodat ook daar voetbal een identiteit krijgt, anders dan die van staatshoofden op geldbiljetten’

 

In Europa dienen we dus rekening te gaan houden met de Russische clubs. Een graadmeter om te kijken of deze clubs werkelijk zo goed zijn kunnen we zien in de Europese competities. Zenit Sint-Peterburg werd in het seizoen 2007/2008 UEFA winnaar door het Schotse Glasgow Rangers te verslaan. In het seizoen 2008/2009 waren ze de winnaar van de Europese supercup door te winnen van Manchester United. We kunnen dus stellen dat Russische clubs aan de weg timmeren maar alleen met bekende spelers kom je er niet. De Premier League of Serie A hebben zo een eigen karakter. Als Rusland opkomt als voetbalnatie, laat ze dan wel een eigen identiteit aanmaken waarbij de bekende spelers van nu als inspiratie zullen dienen voor hun eigen jeugd. Zodat ook daar voetbal een identiteit krijgt, anders dan die van staatshoofden op geldbiljetten.

Petrovskiy Stadion FK-Zenit-SP

Petrovskiy Stadion Zenit St. Petersburg

De meeste stadions zijn gedateerd en zijn nodig aan vervanging toe. Met het oog op het WK van 2018, die in Rusland gehouden wordt, worden in bijna alle grote voetbalsteden nieuwe stadions gebouwd of zodanig gerenoveerd dat je ze niet meer herkent. Geld speelt wederom geen rol. Waar komt dit geld dan allemaal vandaan? In Rusland is het bekend dat er een aantal grote bedrijven heel veel geld in voetbalclubs steken. Je hebt bijvoorbeeld Gazprom (bekleedt een monopolie positie in gas) die de club Zenit liet opbloeien. Maar waar nog meer van? Natuurlijk van de rijken der aarde die zich er aardig weten te verschansen. Feit blijft dat het er is en het de Russische voetballiga aardig op weg helpt. Is Rusland gewoon al jaren die ‘sleeping giant’ van het voetbal geweest?

Toch hoop ik als voetballiefhebber dat spelers niet alleen aan geld denken maar hun voorkeur uit laten gaan naar een club die bij hen past of een competitie die ze aanspreekt. De voetballertjes van nu zie je nog steeds in shirtjes met namen van  Messi, Ronaldo, Ozil, Robben of Sneijder maar niet in shirtjes van Eto’o, Danny of Honda. Voorlopig zal dit ook wel zo blijven, maar wie weet hoe dit er na het WK van 2018 uit zal zien en of we de Russische competitie in een adem zullen durven noemen met de Primera Division…

2 antwoorden
 1. Leuk! zegt:

  Ik denk dat Guus een goeie beslissing maakt. Het is een competitie met potentie en ik denk dat de voetbalmeester himself hier een wezenlijk verschil in kan maken. Hij kan zorgen dat het Russische voetbal op de kaart komt te staan, net zoals hij heeft gedaan met het Koreaanse. Ik pleit ervoor dat voetbal in zoveel mogelijk naties op hoog niveau wordt gespeeld. Behalve in Amerika want die maken het weer stuk.

  • Jacob Grave zegt:

   Hallo Andre,

   Ik zelf ben benieuwd of Guus Hiddink het Russisch voetbal op kan krikken. Hij heeft zijn naam mee maar de laatste jaren waren voor Hiddink toch ook magertjes. Is hij misschien ook niet op zijn retour? Het respect voor Hiddink blijft in ieder geval bestaan.
   Ik gun het Russisch volk ook een mooie voetbalcompetitie maar de invloedrijke mensen hebben het daar toch echt wel voor het zeggen en gaat dit niet ten koste van het spelletje. Voetbal moet voor iedereen zijn en niet van mensen die met hun geld willen spelen om zo nog meer geld te verdienen. De toekomst zal ons duidelijkheid brengen.

Reacties zijn gesloten.