Rode generaal in vredestijd

varsity_soccer_by_art_inept

Een kerel worden in het veld is een proces dat je niet uit de weg moet gaan.

Jan Vertonghen en Toby Alderweireld zijn twee moderne verdedigers. De Belgische pralines zitten al van jongs af aan in de jeugdopleiding van Ajax en de ‘Dutch way’ is er dan ook met de paplepel ingegoten. Opbouwend kunnen ze uitstekend meevoetballen en ook beschikken ze over een flinke dosis basistechniek. “Er moet een goede kop op zitten”, is een bekende uitspraak. Nou dat zit bij deze twee mannen wel goed, maar daarmee alleen, ben je er nog niet.

Aan de bal zijn de twee rode duivels ijzersterk maar als het komt op het werk waar ze in eerste instantie voor betaald worden, dan kunnen ze nog veel leren. Verdedigen, coachen en onder de druk uitkomen. Hierin huizen de ontwikkelpunten van de moderne verdedigers. Het zijn echte voetballers, maar het zijn geen killers in de duels. Onder leiding van Frank de Boer had ik verwacht dat ze op het vlak van puur verdedigen verder zouden zijn.

Zolang Ajax de tegenstander de baas is, is er voor het centrale duo geen vuiltje aan de lucht.
Toch is het in de huidige competitie al gebleken dat ze het lastig hebben tegen bonkige sterke spitsen zoals Luuk de Jong, David Texeira, Bas Dost en Altidore. Dan komen ze net dat stukje, wat ik wil noemen, ‘Jaap Stam-mentaliteit’ tekort.

 

‘Ik kan jullie verzekeren dat een generaal niet met zijn hoofd naar beneden loopt waar zijn manschappen bij zijn’

 

Ik zie ze graag meer “kerel” zijn in 1op1 gevechten. Als verdediger wil je daarin uitstralen onoverwinnelijk te zijn. Nu zie je ze na een mannelijk duel te vaak met het hoofd naar beneden weglopen. Niet doen is mijn advies. Straal uit dat je in de Arena de baas bent. Bij de voetbalplaatjes van een bekend supermarkt staat er op het kaartje van Vertonghen ” the general”. Nou ik kan jullie verzekeren dat een generaal niet met zijn hoofd naar beneden loopt waar zijn manschappen bij zijn, zelfs niet in vredestijd! Het is ook niet de mentaliteit van een rode duivel. Begrijp me niet verkeerd, ik bestempel ze absoluut niet als bang, maar om nu te zeggen dat het er vanaf straalt…

Hun meevoetballende kwaliteiten staan niet ter discussie maar een man worden is een proces en dat moet je niet uit de weg gaan. Vertonghen is waarschijnlijk bezig aan zijn laatste seizoen bij Ajax en ik zie hem dan graag naar Engeland verkassen.
In Engeland kan hij leren hoe je echt moet verdedigen. Hoe het is om wekelijks de strijd aan te gaan met topspitsen en onder die druk zal Jan gedwongen worden zijn wenkbrauwen te fronzen in een duel.