Broodvoetballers in de topklasse

Ploegen in de topklasse worden serieuze concurrenten voor ploegen uit de Jupiler league. Het betaald voetbal in Nederland kent er een nieuwe klasse bij, de topklasse. Wat opvalt bij clubs die uitkomen in de topklasse is dat er veel ex-betaald voetballers neerstrijken. Dit zijn vaak spelers die het net niet hebben gered bij een betaald voetbal organisatie of die vanwege hun leeftijd niet meer in aanmerking komen voor een nieuw contract.

Het is gewoon een feit in Nederland dat je na je 30e moeilijker een contract krijgt aangeboden en in het bijzonder een langdurig contract. Een “vangnet” voor deze spelers is de topklasse. Deze nieuwe klasse is volop in ontwikkeling. De accommodaties en organisaties bij deze clubs worden steeds professioneler, maar ook voor het voetballend bestand zijn er kansen.

In de topklasse maken zoals gesteld veel ‘oudere’, gelouterde spelers hun opwachting. Deze spelers zijn vaak boven de 30 en dus niet echt interessant voor Jupiler League clubs omdat ze teveel geld vragen en deze spelers gaan niet op amateurbasis bij bijvoorbeeld Telstar of Fortuna Sittard spelen. Naast het voetballen hebben ze meestal een baan bij een van de sponsoren van de club en in plaats van 5x trainen, trainen zij maar 3 hooguit 4 keer. Voor de Topklasse is dergelijke ervaring maar wat welkom op dit podium natuurlijk.

‘Clubs uit de topklasse kunnen hun winst halen door een goede jeugdopleiding te verzorgen. Je waarborgt dan een eigen identiteit’

Maar het echt niet alleen maar aftakeling hoor in de Topklasse. Het personeelsbestand van deze ambitieuze clubs wordt verder verrijkt met jonge spelers die nog geen of weinig financiële verplichtingen hebben. Hierdoor gaan ze vaak voor hun kans bij een Topklasse club. Vaak moeten ze het dan doen met een klein contract of acteren zelfs op amateurbasis. Deze spelers investeren in zichzelf en gaan voor hun kans. Ik zelf houd wel van spelers met een dergelijke instelling en motivatie.

Ook kunnen deze clubs profiteren van het inkrimpen van jeugdopleidingen en beloften teams van vooral clubs uit de Jupiler League. Uit financiële overwegingen besluiten betaald voetbal organisaties steeds vaker om hun belofteteam af te stoten. Het gevolg is een behoorlijk aanbod van goede en vooral gemotiveerde spelers.

De topklasse brengt voetbal weer dichtbij

Concluderend kunnen we stellen dat de Topklasse ploegen nog zoekende zijn naar een juiste leeftijdsbalans in hun team tussen de wat op leeftijd geraakte spelers met maandelijkse financiële verplichtingen uit de Jupiler League, gemotiveerde spelers uit de afgestoten belofteteams en aanstormend talent dat zijn kans schoon ziet en er voor gaat. Het is een voortdurend wikken en wegen tussen welke spelers van allerlei komaf waarbij vooral het teambalans in de gaten moet worden gehouden. Hartstikke leuk ook natuurlijk dat er overal spelers vandaan komen om voor hen uit te komen, maar clubs uit de topklasse kunnen hun winst op termijn halen door een goede jeugdopleiding bij hun club te verzorgen, zodat deze zelf opgeleide spelers de stap naar het eerste kunnen maken. Je waarborgt dan wel een eigen identiteit. Nu komen de spelers meestal overal vandaan en kijken ze waar ze hun zakken het best kunnen vullen. Het worden vaak clubhoppers.

In de topklasse heb je mooie derby’s zoals: Spakenburg-VV IJselmeervogels, de bollenstreek derby Noordwijk-FC Lisse, Katwijk-Rijnsburgse boys. Deze derby’s trekken veel publiek en zijn altijd sfeervol.  Tegenwoordig zie je dat steeds meer gelouterde namen hun kicksen onderbinden in de topklasse. Romano Denneboom komt sinds kort uit voor Harkemase Boys, Andy van der Meijde speelt zijn wedstrijden in het oranje voor WKE uit Emmen. Dit geeft dus wel aan dat de topklasse een serieuze bedreiging vormt voor de Jupiler League. Eerlijk gezegd kijk ik met spanning naar deze topklasse want wat is er nou mooier om straks een echte derby te hebben in deze topklasse of Jupiler League zoals  WKE versus Emmen of AGOVV versus CSV Apeldoorn?

Weet jij er nog een te noemen?