Huistra had meteen het hele team moeten wisselen?!

Suk hyun-Jun

Afgelopen zondag werd de titelkandidaat PSV zoek gespeeld in de Euroborg. De grote man bij FC Groningen was Suk Hyun-Jun, inmiddels gedoopt tot Koreaanse cultheld in Nederland. Met twee fraaie treffers en een cultuurshock drukte hij een stempel op zijn basisdebuut in Groningen.

Suk Hyun-Jun werd geboren op 29 juni 1991 te Chungju en is een Zuid-Koreaanse voetballer die op een eigenaardige manier terecht kwam op de Nederlandse voetbalvelden. De aanvaller stond in 2009 regelmatig achter het hek van het trainingscomplex De Toekomst bij Ajax. Zonder uitnodiging verzocht hij namelijk om een proeftraining. Die kreeg hij van toenmalig trainer Martin Jol en Suk mocht meetrainen met Jong Ajax. De Koreaan heeft hierop van januari 2010 tot juni 2011 onder contract gestaan bij Ajax. Omdat hij bij Ajax tekort kwam aan individuele kwaliteiten, mocht hij in de zomer van 2011 transfervrij vertrekken naar FC Groningen. Pieter Huistra kende de Koreaan nog wel, daar hij hem onder zijn hoede heeft gehad als trainer van Jong Ajax en haalde hem in 2011 als trainer van FC Groningen naar het noorden. Suk is de 8e Zuid-Koreaan die uitkomt in de eredivisie.

 

‘Huistra had meteen het hele team moeten wisselen’

 

Afgelopen zondag  was het zover en verzilverde Suk het vertrouwen dat Huistra in hem stelde. Op een cruciaal moment voor FC Groningen, na drie verloren wedstrijden, maakte hij twee bijzonder fraaie treffers. Wat echter nog meer opzien baarde was het verbaasde gezicht van de in Zuid-Korea geboren spits op het moment dat hij werd gewisseld. Thomas Enevoldsen werd in de 89e minuut gebracht voor Suk. Een publiekswissel wel te verstaan. Iedere westerse voetballer begrijpt de essentie van een publiekswissel en zal dan als individu, al klappend in eigen handen om op zijn beurt het publiek te bedanken, in de richting van de dug-out lopen. Dat wordt echter door de Koreaan niet begrepen. Koreanen zijn namelijk gewend om te redeneren vanuit het collectief. Dat blijkt wel uit een recente uitspraak van de Koreaanse spits:

 

Een basisplaats verdien ik nog niet. Mensen kijken teveel naar de doelpunten die ik scoor. Ik moet eerst nog leren om meer balbezit te houden. Dat was nog te matig vandaag. Als ik dat ook goed doe, kan ik gaan denken aan een basisplaats. Het gaat nu om het teambelang en niet om die van mij.”

 

Zoals gezegd is Suk Hyun-Jun geboren in Zuid-Korea. Waar in Nederland persoonlijk succes en individualisme als belangrijk en vanzelfsprekend worden gezien; zijn het collectief, discipline en hard werken belangrijk in de Zuid-Koreaanse cultuur. Misschien is dit juist de reden waarom hij wel kan aarden in Groningen. Waar Ajax doorgaans regelmatig beschikt over individualisten met bijzondere kwaliteiten moet Groningen het relatief gezien veel meer hebben van een hardwerkend collectief.

Suk Hyun-Jun

Suk Hyun-Jun

Volgens de culturele dimensies van Hofstede [1] wordt het groepsbelang in collectivistische samenlevingen  gesteld boven het belang van het individu. Dit geldt tevens in Zuid-Korea. Het is niet voor niets dat de geslachtsnaam van Koreanen staat vermeld voor de roepnaam. Het geheel staat namelijk boven het individu. De groep is wat dat betreft de dominante factor en het individu ontleent zijn identiteit aan de groep. De groep staat dan ook pal voor het individu. Iemand aanspreken op zijn gedrag is dan ook meteen een aanval op de groep. Vandaar dat Suk Hyun-Jun ook niets begreep van de publiekswissel wat gold als een beloning voor hem als een individu. In zijn ogen had Huistra het hele team moeten wisselen.

 


[1] http://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_Hofstede, geraadpleegd 20 februari 2012.

met medewerking van: André van Benthem

 

1 antwoord
  1. André zegt:

    Eren echte voetballer, het is geen japannerm maar anders zou hij na één slecht seizoen, volgens mij, zelfs nog harikiri plegen omdat hij zich dan zou schamen voor zijn tekortkoming in het team. Suk is een man met een voetbalhart waar het in dit spelletje alleen maar draait om, hoe goed zijn wij en niet hoe goed ben ik, Denken veel prof’s aan het tweede. Jammer want het voetbal kan wel wat meer Suk gebruiken.

Reacties zijn gesloten.