Het militair dameselftal oranje start voorbereidingen WK

Leoni Tromp

Leoni Tromp

Het is weer februari. En dat betekent dat de dames van het Nederlands militair voetbal elftal weer zijn begonnen met de voorbereiding op een WK. Ditmaal wordt het WK gehouden in Warendorf, Duitsland van 18 t/m 30 juni 2012. De vrouwen voetbal equipe is opgericht in 1998 en heeft al meerdere keren meegedaan aan de Wereld Kampioenschappen. De selectie van dit team bestaat uit dames uit alle vier de krijgsmachtsdelen.

In diteerste artikel van mijn hand wil ik jullie voorgaan in een eerste beeldvorming van het Nederlands militair dameselftal en hoe de voorbereiding naar een WK er uitziet. Op een later moment zal ik de diverse aspecten wat verder uitdiepen.

 

‘De eerste paar trainingen worden er ongeveer 30 tot 40 speelsters uitgenodigd’

 

De Koninklijke Marine, de Landmacht, de Koninklijke Marechaussee en de Luchtmacht. Het niveau van de speelsters varieert van topklasse tot tweede klasse. Het niveau van het team in z`n algemeen kan vergeleken worden met topklasse / hoofdklasse. In oktober 2007 hebben de dames van het militair elftal voor het eerst meegedaan aan de Militaire Olympische Spelen te India. Dit zijn Wereldspelen waar in allerlei verschillende takken van de militaire sport wordt gestreden om de Militaire Olympische gouden plak. Duizenden militairen wereldwijd doen hier aan mee. Op dit toernooi werden de dames helaas slechts 4e. Deze spelen worden elke vier jaar gehouden.

In de zomer van 2011 mochten de dames afreizen naar de Wereldspelen in Rio de Janeiro, Brazilie. Hier hebben ze de bronzen plak binnen weten te halen. Voor een groot toernooi zoals de Wereldspelen of een WK komen de dames ongeveer vijf maanden van te voren voor het eerst bij elkaar. De eerste paar trainingen worden er ongeveer 30 tot 40 speelsters uitgenodigd. Dit word langzaam teruggedrongen totdat de definitieve selectie bekend is. In het begin komen ze ongeveer eens in de twee weken bij elkaar, maar naarmate het toernooi dichterbij komt wordt de trainingsintensiteit flink opgeschroefd en komt het damesequipe twee keer per week bij elkaar.

Brons voor het Nederlands Militair dameselftal op het WK 2011

Brons voor het Nederlands Militair dameselftal op het WK 2011

Er natuurlijk wordt er niet alleen getraind, maar het dameselftal speelt ook nog oefenwedstrijden. Meestal speelt het team de eerste wedstrijd tegen een team uit de eerste klasse. Dit omdat de meiden niet zo vaak samen spelen en om nieuwe meiden ook de kans te geven te laten zien wat ze in huis hebben. Vervolgens wordt de lat langzaamaan wat hoger gelegd en het niveau van de tegenstanders hoger. In ongeveer vijf wedstrijden wordt het niveau opgeschroefd van een team uit de eerste klasse naar een eredivisie ploeg of één van de nationale elftallen.

de basiself oranje dames tegen duitsland

Ook bij de dames blijven er van de 40 uiteindelijk maar 11 basisspelers over

Een week voor vertrek naar het toernooi komt het team nog twee keer samen om te trainen om de puntjes op de i te zetten. Daarna is het aan de speelsters om te bewijzen dat het Nederlands militair dames elftal daadwerkelijk in de top thuis hoort….

5 antwoorden
 1. Andre zegt:

  Is er ook ergens een schema te vinden van wanneer de dames ergens spelen? Het lijkt mij wel leuk om als twaalfde man te kijken en aan te moedigen.

 2. F.Hesselink zegt:

  Wel grappig, ziet er best professioneel uit, maar je hoort er eigenlijk niets van. Best jammer wanneer je toch goede resultaten haalt. Wordt er nooit aandacht aan geschonken op tv van deze Wk’s of Olypische spelen of let ik gewoon niet op?

  FH

 3. Leoni Tromp zegt:

  Op de site http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl is er vlak voor en tijdens het toernooi informatie te vinden. Tevens worden hier de oefenwedstrijden geplaatst. Op de site http://www.cism-milsport.org is informatie te vinden over alle takken van de militaire sport inclusief data van toernooien e.d

  Op de televisie word er inderdaad vrij weinig aandacht aan geschonken. In India in 2007 kwam Erica Terpstra langs om de Nederlandse sporters aan te moedigen. Volgens mij is hier wel een klein stukje van op tv geweest, maar verder blijven we inderdaad ver op de achtergrond.

  • Tiebo Jacobs zegt:

   Bijzonder jammer zeg, terwijl juist jullie toch wel mogen worden gezien als een voorbeeld, ambassadeur voor de rest van de Nederlandse vrouwensport. In Amerika worden dit soort mensen bijna verafgood.

   Het zijn van militair zou uitstekend door defensie kunnen worden aangewend om vrouwen te werven…

   Misschien dat Voetbal77 een rol kan spelen in het uit de anonimiteit halen van jullie prestaties… 😉

  • Andre Benthem zegt:

   Baal et van dat er vind geen vrouwen voetbal op tv is zou zo goed zin voor de sport. Bedankt voor de site ga et op kijken en dan maar wens kijken of we kijkuit kunnen aanmoedigen op de grote toernooien. Misschien starten we dan wel de eerste tifosi in het bedelende vrouwen voetbal.

Reacties zijn gesloten.