De pijl van Andy van der Meijde mist doel?!

Andy van der Meijde
Andy van der Meijde, een Hollandse jongen met bluf, flair en voorzien van een goed rechterbeen. Soms oogde hij wat flegmatiek, juist wanneer de linksback van de tegenpartij dacht van der Meijde in zijn broekzak te hebben, dan volgde er steevast een flitsende actie van de rechtsbuiten die zo vele kansen creëerde  Maar wat deed hij met zijn eigen kansen?

Waar en wanneer heeft rechtsbuiten Andy van der Meijde een verkeerde keus gemaakt? De talentvolle Van der Meijde was een openbaring bij Ajax. In zijn eerste jaar bij Ajax kwam hij net te kort voor een basisplek en om hem veel speelminuten te laten maken werd hij uitgeleend aan FC Twente. In het huidig daglicht zou dit niet meer kunnen plaatsvinden daar de clubs van het zelfde niveau zijn, maar dit ter zijde. Bij FC Twente had van der Meijde een basisplaats en een goede leerschool.
Zijn spel bracht hem in dat ene seizoen een goede naamsbekendheid en  Andy werd de nieuwe rechtsbuiten van Ajax.

In 2003 gaat de man met het stijlvolle kapsel naar het evenzo stijlvolle Italië en Andy tekent een contract bij de blauw zwarten van Inter Milaan. Inter blijkt net een stap te hoog voor Van der Meijde. Je zou ook kunnen zeggen dat hij net niet het geluk heeft gehad wat een speler soms nodig heeft in zijn carrière. In 2 seizoenen Milaan komt van der Meijde tot 32 wedstrijden. Is dit weinig of toch wel acceptabel? Ik ga van het positieve uit, zeker voor een buitenspeler; in Italië is men natuurlijk niet gewend aan buitenspelers die met het kalk aan de kicksen spelen.

‘Dit zou hem verplichten zich elke morgen om 9 uur in de ochtend te moet melden op het sportpark. Wat denk ie wel niet?!’

Van 2005 tot 2009 speelt van der Meijde in Premier League voor Everton. Bij ‘the Toffees’ lijkt de carrière van de rechtsbuiten weer op te bloeien, maar schijn bedriegt. Hoe is het mogelijk dat een speler met de kwaliteiten die Van der Meijde leek te bezitten niet kan overtuigen op Goodison Park. Blessures, spelwijze, privé aangelegenheden misschien, zeg het maar. In Liverpool komt Van der Meijde niet verder dan een wedstrijd of 20.

Langzaam raakt Van der Meijde uit beeld bij de Nederlandse clubs en voetballiefhebbers.
Trainer Fred Rutten gaf hem een kans in het seizoen 2009/2010, maar Andy’s voeten konden ook hier geen potten breken. De extra kilootjes die de anders zo kwieke vleugel had aangezet, moesten meegezeuld worden in zijn spurt langs de flanken. Hij kon het verschil niet meer maken. Bij PSV weet Andy niet te overtuigen en bijna geruisloos verlaat Andy de groene arena’s om vervolgens in vergetelheid te geraken.

soccer

Weet Andy bij WKE zijn oog op de bal te houden?

Topklasser WKE uit Emmen is de flankspeler dan nog niet vergeten en gunt hem een wederopstanding in zijn carrière. Het is nu aan Andy om zijn voeten nog een keer te laten spreken. De supporters op sportpark Grote Geert verwachten nu veel van de man die ooit verantwoordelijk was voor de introductie van een heuse vreugde-uiting. Hij was de eerste die na een goal knielde om vervolgens een zogenaamde pijl vanachter zijn rug te halen en deze met behulp van een denkbeeldige boog het publiek in te schieten.

In diverse media heeft van der Meijde laten weten om terug te willen keren bij Ajax, maar bedoeld hij nu dat hij als speler terug wil keren bij de Amsterdammers of ambieert hij in de toekomst een rol achter de schermen? Als realist ga ik van het laatste uit. Kort geleden gaf Andy nog aan dat hij niet van plan was om aan de slag te gaan bij een Jupiler League club. Dit zou hem verplichten zich elke morgen om 9 uur in de ochtend te moet melden op het sportpark. Wat denk ie wel niet?! Ik snap helemaal dat je als profvoetballer in een bepaalde luxe positie terecht bent gekomen maar om op je 32e te roepen dat je niet meer wilt doen wat ‘de baan’ vergt en dat terwijl je carrière toch echt bijna over is, dat kan ik niet rijmen. Ben ik nu te nuchter of gelooft Andy zo sterk in zijn eigen kunnen dat hij de stap van WKE naar Ajax 1 nog kan maken?

Ik gun het Andy natuurlijk van harte en zie graag zijn beste kunnen, maar van enige zelfkennis is momenteel weinig te merken. Wat gaat er om in het hoofd van de boogschutter? We volgen de ontwikkelingen op de voet. Voor nu hoop ik dat het publiek op sportpark Grote Geert nog met regelmaat wordt getroffen door een pijl van Andy…

4 antwoorden
 1. F.Hesselink zegt:

  Ik weet niet wat er in Andy omgaat, maar vind het behoorlijk kortzichtig als hij denkt op dat niveau terug te kunnen keren. Misschien als grensrechter…

  • Jacob zegt:

   Voetballers hebben altijd een bepaalde doelstelling voor ogen. Ik betwijfel ook of het realistisch is van Andy van der Meijde om te denken dat hij het niveau van ajax nog aan kan. Ik zou me nu volledig richten op WKE.

 2. R.Arends zegt:

  Ik als voetballiefhebber heeft nog niet zoveel pijlen zien afgeschoten worden door Andy op sportpark Grote Geert.
  Of dat nog komt?Kunt altijd z,n horoscoop er op nakijken!Bijgeloof of hoop voor WKE?
  We wachten gedwee af……

  • Jacob Grave zegt:

   Ik ben inderdaad benieuwd of Andy nog pijlen gaat verschieten op sportpark Grote Geert. De laatste 2 wedstrijden stond Andy wissel en dat is natuurlijk geen goed teken voor iemand die de ambities heeft om terug te keren naar Ajax. Wordt het geen tijd voor Andy om realistisch te gaan denken en gewoon gaan genieten bij WKE. Een mooie club vol met ambities en zeker mooi voor Andy om zijn carrière hier af te sluiten.

Reacties zijn gesloten.