De moord op de onbevangenheid van Guidetti

John GuidettiTerwijl 21 man op het veld gericht zijn op de arbiter en het feit of de gegeven strafschop al dan niet terecht is, eist 1 iemand vastbesloten de bal op en legt de knikker in uiterste concentratie op de elf meter neer. Gedwee wacht hij af , laat zich niet afleiden en wacht op dat ene fluitsignaal. Als die klinkt, schiet Guidetti letterlijk uit de startblokken en vlamt de bal onhoudbaar tussen de palen, ontlading volgt…

De 19-jarige Zweed is naar mijn mening een van de beste spitsen die momenteel missie doet op het hoogste niveau in Nederland. Het toptalent verstaat ook het spelletje zonder dat hij de bal aan de voet heeft, is slim, snel en trefzeker. Maar bovendien is hij temperamentvol en gedreven. Enthousiasme dat we zo graag zien en dat er voor zorgt dat zijn spel het verschil kan maken, waarvoor je een kaartje koopt ook al ben je geen Feyenoord fan. Toegejuichd zou het moeten worden, maar Nederland verkiest betutteling en drukt diens speelse, doch onbevlogen karakter de kop in.

 

‘Je ziet het er toch vanaf spatten, dat enthousiasme, de spelvreugde en die onbevangenheid die er vanuit gaat. Die maken ‘voetbal’ tot wat het is?!’

 

De huurling van Manchester City vierde zijn rake penalty uitbundig. De 1-0 bracht hem opluchting voor hem en zijn team, dusdanig dat hij zijn shirt uittrok en op de grond smeet. Het publiek gaat er helemaal in op, dit is voetbal op zijn best, maar dan is er de plotse mineurstemming en Koeman gelooft zijn ogen niet. Op het uittrekken van het voetbalshirt staat geel en daar Guidetti al eerder in de wedstrijd tegen een gele kaart aan was gelopen, kon hij niet alleen afscheid nemen van de wedstrijd, maar ook in het volgende duel tegen PSV zal Feyenoord het zonder hun belangrijkste spits moeten stellen.

Een domme actie maar wat er daarna gebeurd is eigenlijk hetgeen wat echt bizar is. Het begint met de commentator die stelt dat Guidetti op ‘onverklaarbare wijze’ zijn shirt uittrok. Nu denk ik dat de wijze waarop hij dat deed vrij normaal is, maar gesteld dat de commentator (vergeef me het ontbreken van zijn naam) bedoeld ‘om onverklaarbare redenen’, nee, dan blijft het argument eigenlijk gewoon even belachelijk. Je ziet het er toch vanaf spatten, dat enthousiasme, de spelvreugde en die typische onbevangenheid die er vanuit gaat. Die maken ‘voetbal’ tot wat het is?! Het maakt de fout niet minder stom al blijft het de vraag wat je vindt van deze regelgeving, maar je kunt er toch wel begrip voor opbrengen?

De bal in het doel; Guidetti echter, werd wel gevangen.

De bal in het doel; Guidetti echter, werd wel gevangen.

Als reactie geeft Koeman dat een jonge speler als Guidetti niet altijd op een ‘koele en zakelijke manier’ met dit soort situaties om kan gaan. ‘Koel en zakelijk?!’ Waar heeft sneeuwvlokje het in godsnaam over? Juist hem moet dat stukje passie niet vreemd zijn. De schaamte van Guidetti is groot en hij durft niet eens in de camera te kijken. Ineens is hij de Zweedse schlemiel; alsof hij zojuist Arjan Robben heeft gewisseld op een cruciaal moment. Nou, ik zou de advocaat van Guidetti wel willen zijn. Natuurlijk is het lullig en natuurlijk is het kloten, maar stiekem is het toch prachtig dat hij er zo in opging. Om de Zweed dan zo een schuldgevoel in de kicksen te schuiven is weerzin. Alsof ze anders geen 1-1 zouden hebben gespeeld?! Mensen het is voetbal, Guidetti steekt de hand in eigen boezem;”Van je fouten moet je leren”.

John Guidetti zal in het vervolg wel twee a drie keer nadenken alvorens hij zijn voetbalhart al kloppend vanuit zijn borstkas toont aan een uitzinnig publiek, jammer. Niet dat ik een mannelijk torso zo zeer bewonder, al kan ik zijn tattoos best waarderen, maar ik hou nog meer van de passie die voetballers hebben dan van het spelletje zelf. De stigmatisering hieromtrent is gelijk aan moord op een onbevangen ziel.

Foei Guidetti, maar wel goed ingeschoten zeg die penalty!

3 antwoorden
 1. R.Arends zegt:

  Hallo Tiebo,

  Mijn reactie op facebook was als geintje bedoeld om het te laten relativeren,maar schijnbaar denken(commetatoren)daar anders over en is het voor hen meer werk dan “passie”.
  Tuurlijk de reactie van Koeman aan de zijlijn is begrijpelijk omdat de consequenties niet minder erg zijn maar hij moet juist weten waarom hij dit deed!En als je als 19-jarige 17 goals achter je naam hebt staan wordt vergeten dat je nog maar 19 jaar is……Heb vertrouwen in zondag en minstens een gelijkspel in Eindhoven,Guidetti brengt zelfs op de training z,n gezonde agressie over en dat nemen ze(hopelijk)mee naar Eindhoven.

  grt Richard.

 2. Tiebo Jacobs zegt:

  Het uittrekken van het shirt gebeurd al zolang het spelletje bestaat. Wanneer er een goede motivatie toe zou zijn dit te sanctioneren a la, maar volgens mij gaat het alleen om het feit dat de sponsor niet zichtbaar is terwijl die daar juist op dit soort momenten blij van zou worden. Begrijpelijk? ja. Geel? nee!

  • Dre zegt:

   ben het hier helemaal mee eens. Dit is weer zo’n voorbeeld van dat de geldschieters de dienst uitmaken in het betaalde voetbal. Gewoon afschaffen die regel, dikke onzin zoiets. Ze kunnen beter hun affords steken in betere scheidsrechters opleidingen (knipoog).

Reacties zijn gesloten.