Binnenin het koppie kun je het verschil maken als jeugdtrainer

Mentale vorming begint bij de jeugd

Mentale vorming begint bij de jeugd

De toppers van nu worden begeleid door duurbetaalde trainers, de een wat beter en duurder dan de ander. Toch hebben deze toppers van nu, vroeger onder jeugdtrainers getraind die dikwijls vrijwilliger waren bij hun plaatselijke club. Is zo’n jeugdtrainer eigenlijk wel van belang voor de ontwikkeling van deze toppers?

Ja is het antwoord; naar mijn mening vind de technische en vooral mentale capaciteit van de jonge beloften hier hun vorming. Dit staat los van het aanwezige talent waarover de pupillen beschikken. Een jeugdtrainer die wekelijks met spelertjes omgaat kan beamen dat vooral vanaf de junioren de mentale tik komt. Ze komen in de pubertijd. Voor de trainer is dan de schone taak weggelegd deze jongens in het gareel te houden en ze mee te laten gaan in het teamproces. Vaak zijn de betere spelers ook de wat “stoere” jongens die denken dat ze alles al weten en kunnen. Het is dan de kunst om op een tactvolle manier deze jongens bewust te maken dat ook zij nog veel te leren hebben en ook hun verplichtingen hebben ten opzichte van het team. Op een later moment zal ik jullie eens voorgaan in enkele voorbeelden hiervan.

Een jeugdtrainer die in het hoofd van zijn spelers kan komen heeft hier veel voordeel van. Probeer de gedachtegang van deze knapen te volgen; op het veld, maar zeker ook daarbuiten, want daar gaat het vaak fout. Spelertjes zijn vaak anders buiten het voetbalveld als daarbuiten dan komt de ware aard naar buiten. Een jeugdtrainer dient ook hier rekening mee te houden, vraag eens naar hun activiteiten en blijf dan zelf ook denken vanuit hun leeftijd. Je zal dan zien dat spelers opener naar je zullen zijn en ook meer voor je willen doen. Doe je dit niet, dan mis je zeker de boot. Vermaan niet altijd als er wat kattenkwaad is uitgehaald maar vertel eens wat van jezelf van vroeger. Er zullen vermakelijke discussies komen waar je ook als trainer veel plezier aan kan beleven. Ik ben van mening dat je de moeilijke jongens op deze manier binnenboord kan houden en ze vooral bewust kan maken van het feit dat niet alles om hun individu draait.

 

‘Ook je beste speler dient gewoon gestraft te worden als hij een afspraak overtreedt.’

 

Zelf heb ik alle leeftijden getraind, behalve de A-junioren. Bij de C-junioren gaat er naar mijn ervaring meer tijd in zitten in het begeleiden van de spelers. Ze spelenderwijs bewust maken van de taken binnen een elftal, zonder al te streng te zijn, wat vaak niet nodig is als je de band met spelers al  in een eerder proces onder controle hebt. Er moet wel een duidelijke grens zijn wat ze wel en niet mogen en Niemand mag daar overheen gaan!  Ook je beste speler dient gewoon gestraft te worden als hij een afspraak overtreedt. Te vaak wordt dit soort spelers nog het hand boven het hoofd gehouden. Mogen ze op deze leeftijd de regels overtreden, dan wordt dat later steeds erger want ze zijn immers toch de beste en word er wel eens wat door de vingers gezien. Maar hoe reageren je wisselspelers hierop? Dus de invloed van een jeugdtrainer gaat verder dan het spelletje kunnen overbrengen of een goede traptechniek aanleren. Volgende maand zal ik proberen wat anders aan de kaak te stellen.

[box title=”Tijmen de Boer”] Tijmen de Boer heeft vanaf zijn 6de jaar bij Sv Urk Alle standaardteams doorlopen. Als basisspeler in het seizoen 1999-2000 pakte hij met SVU de titel in de hoofdklasse C. Tijmen speelde in het Nederlands militair elftal en tijdens zijn actieve carriere was hij al jeugdtrainer, een functie die hij momenteel vervuld voor de C junioren.[/box]

1 antwoord
  1. Tiebo Jacobs zegt:

    Goed stukje inzicht in een belangrijk aspect van de jeugdtrainer. Doet me afvragen hoe zwaar dit voor mij heeft gewogen. Zo rond de C jeugd was ik weliswaar brutaal, maar ook vatbaar voor mijn voorbeelden.

Reacties zijn gesloten.