De Oost-Groningse derby mentaliteit

Bal in het doelDe regio Oost-Groningen kenmerkt zich door kleurrijke voetbalverenigingen uit vaak kleine dorpen. Meestal hebben deze verenigingen een rijke historie en zijn de clubgenoten, geheel terecht, verknocht aan hun cluppie. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’

Oost Groningen bestaat grofweg uit de landstreken Oldambt, Veenkoloniën en Westerwolde. In de tijd van Napoleon werd dit ook wel het arrondissement Winschoten genoemd. Winschoten zelf herbergt de “Toffeetje club”, zoals de Winschoter voetbalvereniging al sedert mensenheugenis gekscherend genoemd wordt. Je houdt van de club of je hebt er een hekel aan. Klaas Nuninga, Jan Mulder en Arie Haan zijn hun carrière allen begonnen bij WVV.

Een andere club met een eigen identiteit is VV Noordster uit ‘Olle Pekel’. De Pekelders beschikken net als WVV over een relatief goede jeugdafdeling. Anders dan bij WVV spelen er hoofdzakelijk spelers uit het dorp zelf bij de club. Ook Noordster heeft een aantal spelers zien belanden in het betaalde voetbal zoals Gerard Wiekens en Armand Mac Andrew.

‘Alhoewel van het nuchterste soort, laten de plattelanders zich graag in vervoering brengen door strijdlust’

Wat opvalt is dat deze regio niet over een eerste klasser of hoger beschikt. De meeste ploegen spelen derde, vierde of vijfde klasse, waardoor ze vrijwel altijd binnen 20 minuten bij hun opponent op de stoep staan. Het is als een eeuwige derby en ook waar er buiten de grenzen van het Oost-Groningse gepresteerd moet worden is furore troef, dat zit er gewoon in. Het maakt de wedstrijden ook zonder hoogstaand voetbal aantrekkelijk om naar te kijken. Alhoewel van het nuchterste soort, laten de plattelanders zich graag in vervoering brengen door de strijdlust. De derde klassers reiken al wel weer tot aan de stad, alwaar ze het technisch gezien in de meeste gevallen af moeten leggen, maar strijdlust en clubliefde is de les die zij tonen.

Een ander kenmerk is trouw. Waar stadjers in vijf opeenvolgende seizoenen soms wel vier verschillende complexen aandoen voor de training; lijken de Oost-Groningers bijna zo monogaam als mijn eigen vrouw (…). Tuurlijk kijkt er wel eens iemand of het gras ook ergens groener is, maar in de meeste gevallen beland iedereen weer op zijn eigen nest. Zo gaat dat gewoon. Bij iedere club spelen dan ook wel jongens uit een en eenzelfde familie. Bij MOVV had je voor een aantal jaren terug de gebroeders Imminga en Boer. Bij Heiligerlee had je de gebroeders Jonker;  Westerlee had een aantal spelers met de achternaam Jager en ook bij BNC speelt sinds de oprichting al wel een telg uit het geslacht Bulten.

Snoekduik voor de bal

Een club uit de regio die op dit moment veel ontwikkeling doormaakt is de ploeg van trainer Guus Zantinga, SC Scheemda zat. uitkomend in 3c. De ploeg is vorig seizoen redelijk gemakkelijk kampioen geworden en ook dit jaar gaat het voortvarend. Arjen Teuben die als captain zijn ploeg motiveert en corrigeert en er voor zorgt dat goalgetter Danny Blaauw wekelijks bediend wordt en ook dit jaar weer topscorer gaat worden in diens derde klasse. Zonder de overige spelers te kort te doen zijn bovengenoemde spelers wel super belangrijk voor een club. Vallen zij weg, dan begint de motor te haperen.
Niet alleen het vlaggenschip presteert goed maar ook de jeugdelftallen op sportpark d’Oosterd zijn goed vertegenwoordigd.

Het zijn zomaar wat feitjes uit het Oost Gronings voetbal want ik kan er dagen uit voorlezen. Ik moest toch ergens beginnen. 😉 Amateur77 is er om jou te inspireren over voetbal bij jou om de hoek en ik hoop verschillende inzichten met jullie te mogen delen vanaf hier. Tips zijn welkom. Je bereikt me direct op jacob@voetbal77.  Voetbal in de regio Noord-Oost is ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Op zijn tijd een lange bal, een steekbal, een onbesuisde tackle of een prachtige solo; je kunt het allemaal verwachten in Oost Groningen.

De zondag heeft clubs als o.a ASVB, BNC, THOS, MOVV, Nieuweschans, VV Heiligerlee, PJC, Pekelder Boys, Drieborg, Veendam, Muntendam, VV Bellingwolde, Oldambster Boys, WEO, WVV zondag, VV Noordster, BATO en andere. De zaterdag clubs uit Oost Groningen zijn o.a VV Westerlee, SC Scheemda, VVS, Onstwedder Boys, Damacota en het zal je verbazen; WVV zaterdag.

3 antwoorden
  1. F.Hesselink zegt:

    Mooi artikel over het Oost-Groningse voetbal. Kan nog wel een paar clubs aanvullen want vind Hoogezand enzo er ook nog zeker bij horen en ook Veelerveen en Nieuwolda horen er thuis denk ik.

    • Jacob zegt:

      Hoogezand is een hele mooie vereniging met traditie. Ze bezitten altijd over een goede jeugdopleiding en hebben in Kloetstra een prima trainer bij het eerste elftal.

Reacties zijn gesloten.