Creatieve zwervers van Ajax – Olsen vs. Sulejmani

Jesper olsen was de behendigheid ten vlijtIn de jaren 80 was Ajax in het bezit van een Deens pareltje met een gepolijst linkerpootje. Zijn naam: Jesper Olsen. Het linkerbeentje was beslist geen buitenbeentje; een bijzondere speler en voorzien van een fluwelen techniek. Een linkspoot uit de oester van nu is Miralem Sulejmani. Deze technicus uit Servië is een nachtmerrie voor elke back. Alhoewel opererend in een ander tijdperk zijn het twee spelers van hetzelfde kaliber…

Jesper Olsen speelde in de jaren 80 tussen een hoop talenten van toen. Marco van Basten, John Bosman, Ronald Koeman, Gerald Vanenburg. Jesper Olsen alias ‘de vlo’ was zeer wendbaar en snel. Hij ontweek tackles en was ongrijpbaar. Hij liet vele backs gefrustreerd achter. Het leek alsof deze speler zonder opdrachten van trainer Kurt Linder het veld werd ingestuurd. Ongetwijfeld kreeg ook ‘de vlo’ de nodige opdrachten mee maar van enige beperking was geen greintje terug te vinden in zijn spelvreugde.

Sulejmani is ook klein van stuk, wendbaar en bij tijden onnavolgbaar. Je houdt van dit soort spelers in het shirt met de rode baanof je hebt er niets mee. Ik kan genieten van spelers zoals in der tijd Olsen en nu Sulejmani. Het probleem bij Sulejmani is dat je aan zijn spel ziet dat hij volgepropt zit met de uit te voeren tactieken van zijn trainer. Laat een speler als Sulejmani vrij in zijn manier van voetballen en er komt nog meer rendement vanaf. Maak duidelijk aan je team dat dit een belangrijke schakel binnen je elftal is. Laat de middenvelders het extra werk opknappen, het zal de moeite waard zijn.

Hetgeen Sulejmani mist ten opzichte van Jesper Olsen is een wereldspits om zich heen. ‘De vlo’ had er 2 en niet de minsten: Marco van Basten en John Bosman. Sulejmani heeft er 1…Kolbeinn Sigthórsson. Voor creatieve zwervers als Olsen en Sulejmani is het noodzaak de bal kwijt te kunnen aan mensen die er wat mee kunnen; zo niet dan blijft het leuk om te zien, maar zonder resultaat…