Andres Iniesta of Wesley Sneijder?

Voetbalclubs zijn zich er niet altijd van bewust welke type spelers ze onder contract hebben. Scouts kunnen tijdens hun werk weliswaar goed zien wat de zichtbare voetbalkwaliteiten van een speler zijn, maar om diens daadwerkelijke waarde voor een team te kunnen inschatten, heb je meer inzicht nodig dan voetbalkennis alleen.

Voetbal speel je met elf spelers en elk team bestaat uit verschillende persoonlijkheden. Ook FC Barcelona is een team met elf spelers, maar al deze spelers hebben hun eigen karakter. Het is simpelweg onmogelijk dat een team kampioen wordt met enkel spelers als Andres Iniesta of Wesley Sneijder. Het is als een puzzel met enkel dezelfde stukjes. Het zijn de juiste, maar maken nooit een geheel.

 

‘Waren de mannen van vroeger niet allemaal uit hetzelfde hout gesneden?’

 

Ongemerkt hebben we allemaal verschillende karakters. Binnen de witte kalklijnen kunnen we grofweg onderscheid maken tussen vier verschillende karakter profielen: Dominant, Invloedrijk, Consciëntieus en Stabiel. Geloof me, je hebt al die lastpakken nodig wil je een goed en blijvend goed team neer willen zetten. Welke ben jij denk je? En wat het houdt het eigenlijk in wanneer je het een of juist het ander bent? Is het nieuw, dat prietpraat over verschillende karakters? Waren de mannen van vroeger niet allemaal uit hetzelfde hout gesneden? Ja, de prietpraat is nieuw, maar vroeger was het niet anders en dat wisten trainers als de Generaal reeds terdege. Toch worden er veel fouten gemaakt op dit gebied, maar dat begint bij de scouting. Er wordt vaak blind gestaard op de voetballende kwaliteiten, waarbij te weinig gerealiseerd wordt in hoeverre een speler qua karakter binnen het elftal en op die positie zal functioneren. Dat heeft allemaal te maken met balans enzo…

Ik wil al die persoonlijkheidsstoornissen met je behandelen, maar ik wil dit momentje van inzicht voor jou niet verpesten. Denk eens een kort moment na; kun jij enkele typisch dominante, stabiele, consciëntieuze of invloedrijke spelers benoemen? Binnenkort ben ik bij je terug om deze verschillende karaktervormen met je door te nemen; te beginnen met ‘Dominante spelers’.